Shaun Tan – The Arrival

Üdvözlök ismét minden kedves olvasót a blogon, beleértve újakat és régieket, e-stalkereket, spambotokat, cenzorasszonyokat  egyaránt. (Csak a nagy testvér kedvéért idefirkantom, hogy én a narancsos médiahatóságot is kifejezetten lájkolom, mert az nekem kilenc fővel több olvasót jelent.)

Ahogy az lenni szokott,  idén sem bírtam türtőztetni magam, és újévi fogadalomként ismét elhatároztam, hogy tövig nyomom a gázpedált az információs szupersztrádán (ráadásnak még belököm a turbo-boostot  is, mint KITT-en a Michael Knight szokta, vagy mint Izriot barátommal tettük a pezsgővel szilvesztertájt) és irdatlan iramomban az új évtizedre már tényleg megpróbálom feltornászni minimum havi egyre (!) a  bejegyzések számát. Láthatjátok, milyen jól haladok: Január első bejegyzése következik, februárban.

Zaizentasztikus képregényajánló sorozatunk következő kiadásában egy bizonyos Shaun Tan, ausztrál-kínai képregényíró és rajzoló többek közt Hugo-díjra is jelölt, 2006-os munkájával ismerkedhetünk meg, amiből kiderül, hogy milyen érzés lehet, ha az emigrációnk az új világba és egy durva LSD-trip  egybeesik! Mielőtt nekivágnánk, kérlek, helyezzétek magatokat kényelembe, dőljetek bátran hátra,  tekerjetek egyet az egéren, és  igyátok  oly elmélyülten a szavaimat, mint ahogy megbecsült indán barátom, Szinesztéziás Holló John szokta a  peyotés teáját. (Mielőtt még megcsömörlik a kedves olvasótábor a Gonzo-vadhajtásoktól, megígérem, hogy komolykodni fogok innentől, szóval tessék felkészülni.)   Csapjunk is a sűrűjébe, és jöjjön az aktuális képregény-ízelítő!

Shaun Tan – The Arrival

az érkezés története

Az Érkezés története egy félig elfeledett kor hangulatát és emlékeit idézi fel, csak képekkel, némán elmesélt történetével.  Végigkövethetjük benne a múlt század elejére jellemző, kalandos történetet, ahogyan azt emigráns honfitársaink  is megtapasztalhatták egykoron. A könyv lapjain egy férj és apa boldogulását kísérhetjük végig, aki nehéz döntést hozva kivándorol hazájából; hátrahagyva feleségét és gyermekét egy jobb élet reménye által vezérelve elindul az óceánon túlra, hogy megtalálja a szerencséjét egy új és más világban.  Az óceánon túl, egy másik kontinensen várja a város, amely különös épületeivel, idegen nyelvekkel, furcsa szokásokkal, egzotikus lényekkel és zavarba ejtő helyzetekkel mutatkozik be főhősnek és olvasónak egyaránt. A történet mindennapi problémákon keresztül kalauzol bennünket ismeretlen tájakra; végigkísérjük a főszereplőt, ahogy újra meg újra nehézségekbe ütközve építi az új életét, ahogy előbb   ételt és szállást, majd  megélhetést és  munkát, végül barátokat és  új otthont talál.  Ahogy kibontakozik  előttünk a város, úgy a főhős a többi bevándorlóval  és az ő történeteikkel is megismerkedik – mert  szavak nélkül is akad mindenkinek egy története, amit érdemes elmesélni.

Nehéz szavakba foglalnom, hogy miért is érdemes végül végiglapozni ezt a könyvet. Shaun Tan könyveire általánosan jellemző, hogy a képek és képsorozatok élettel teliek, és kontextusból kiragadva, önmagukban is az életről mesélnek.  Talán ez az, ami leginkább jellemző erre a könyvére is, és innét lehetne leginkább megközelíteni és szavakkal megragadni a lényegi minőséget, ami a munkáinak sajátja. A képek és a történet egységben az életről, és annak is egy kulcsfontosságú aspektusáról, az utazásról és a vele járó idegenségről mesélnek. Szavak nélkül olvasunk falakról, elveszettségről, egyedüllétről és találkozásokról; arról, hogyan lesz idővel ismerős az ismeretlenből, és végül hogyan érünk révbe és találjuk meg a helyünk a világban: ez az érkezés története.

a bejegyzés végére, ízelítőnek összeállítottam egy kis képkollázst a könyvből (a képek  a szerző honlapján megtalálhatóak):

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Ráadásként pedig egy összeállítás a színdarabból, ami a könyv alapján készült:

Akinek felkeltette érdeklődését az ajánló, annak tudom javasolni a képregény beszerezésére az amazont, de természetesen pénztálcakímélőbb kalózmásolat is kering az interneten. Jó szórakozást kívánok hozzá mindenkinek. Ennyit szántam mára,  remélem élveztétek ti is ezt a rövid kiruccanást kultúrországba.

(Ideje is megállni, hisz hallom a felbujtogatást a szomszéd zuzmóéktól, hogy kussoljak már és fejezzem abba a hangos gépelést, mert VVolivért mindjárt körbetüzeli az a Szandika ribanc. Kit érdekel ez a bábozós maori mocsok, mikor van jó magyar szórakoztatóiparunk!)

2 hozzászólás

 1. Úgy tűnik a rajzoló sokat merített a POKEMONBÓL, a többi az Blame!, angels egg, meg random szürrealista cucc. Az ilyenek hidegen hagynak.
  A végén a képet mivel csináltad, mert hangulatos lett ám.
  Amúgy TIGERT azóta keresek, mert olyan jó áron gyorsítót még nem láttam, akkor kellett volna venni egy raklappal.

 2. Reblogged this on Digitalizált Élményvadász and commented:
  Idegen tollakkal ékeskedve ismét következzék egy reblogolás, Thendarion után most a Zaizen Jotaro blogról: a The Arrival című képregényről. Shaun Tan-tól, a számolatlanul díjazott ausztrál könyvillusztrátortól és gyermekkönyvszerzőtől. Zaizennek hálás köszönet, hogy felhívta rá a figyelmemet! A szerzőnek ezt a művét minden képregénykultúra iránt komolyan érdeklődő rajongónak érdemes megismernie. Sőt, szerintem a szubkultúrán kívül is minden gondolkodó, érdeklődő, művészetkedvelő ember számára kihagyhatatlan! Különleges élmény, ahogy a Zaizen által linkelt, belőle készült színházi performance is annak mutatkozik. De szívesen végignézném élőben! A szerzővel és műveivel ezek után kénytelen leszek alaposabban is megismerkedni!

  Erről a képregényről magyar nyelven Zaizenen túl a Moly.hu-n és Lellemese blogon találtam még kicsit hosszabb véleményeket – legalábbis felületes keresésre. Sajnos a magyar könyvtárakban viszont a Mokka.hu alapján Shaun Tan egyetlen műve sincs meg – nagy hiányosság!

  Gyorsan megnéztem még a szerző The Lost Thing című művéből készült Oscar-díjas animációs rövidfilmet:

  Na ez annyira nem talált be nálam, mint a képregény, de Shaun Tan színes rajzaira, festményeire rákeresve egyértelmű, hogy azon a területen szintén további élménydús felfedeznivalók várnak!

Ide követheted el a hozzászólásaid.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s