Divat, diktál.

(Újratöltve; Eredetileg a JSZP-n 2009 márciusában leközölt írásom. Még talán aktuális.)

Érdekes dolog ám a politika. A legváratlanabb helyeken is felbukkanhat, olyan helyeken is, ahol látszólag semmi értelme keresnünk – így például mindig is elképedtem azon, hogy Ernesto „che” Guevara arcát pólóra nyomva forgalmazzák. Valahogy oda nem illőnek gondoltam, hogy az ikonikus forradalmár portréját az általa imperialistának mondott Amerika tizenéves polgárai fagylalttal csöpögtetik le. Ruházati cikk lett szegény fickó. Bekerült a Miki egeres sapka mellé, politikai jelentősége pólóra nyomásával divattá avanzsálódott át (és jelentősen kiürült közben). De gondoljuk csak végig ezt a jelenséget: Ikonikus politikai személyek és a divat kéz a kézben. Ha körbenézünk a világban, ez nem is annyira ritka dolog, mint azt elsőre gondolnánk. Ide kapcsolódik például, amit nemrég olvastam egy érdekes cikkben (történetesen a kurucinfón, itt), melyben az állt, hogy bejegyzett márkanév lett a Ceauşescu név. A cikk szerint a márkanév mellé kollekció ugyan nincs tervbe véve, (sőt, a márkanév azért lett levédetve, hogy ne is legyen ilyen) de azért ez elgondolkodtató. Valóban fennáll a veszélye, hogy Ceauşescu terméket árusítsanak a Tescoban? Egyáltalán milyen terméket lehetne ezen a néven árusítani? Cipőt? (Reklámszövege valami ilyesmi lehetne: „Ceauşescu, hogy stílusosan tipord a jogállamot!”) Mindenesetre úgy látom az ilyen hírek nyomában, hogy divat és politika eléggé hasonszőrű, sőt, pertut ittak és tegeződnek (valamint együtt is golfoznak vasárnaponként, és egyik felkérte lánya keresztapjául a másikat).

Ennek a tételnek alátámasztását megkísérlem közismert példákkal – mondjuk vegyük elő a huszadik század első felének européer divatját: Mussolini előtt pl. a fekete ing nem volt valami fess (ahogy utána sem), de a Duce hatására erősen népszerű lett. Vagy ott van Hitler esete: arcszőrzet tekintetében az un. Hitlerbajusz kultuszát, színek tekintetében pedig a barna szín németországi, majd összeurópai hadjáratát indította el. Párttagoknak barna ingek, a fiataloknak khakiszín ingek és pantallók, az SSnek fekete bőrkabátok, piros mezőben kampós keresztek… ez volt Hitler őszi kollekciója, amely itthon is erősen hódított (erős marketing, plusz forszírozták a helyi rajongók). A kemény orosz télben azonban praktikátlannak bizonyult a hitleri divat, így aztán az orosz divatdiktátorok és honi követőik pufajkás kollekciója volt az, ami nálunk végül uralkodóvá vált. Így az évek távolából úgy tűnik, a lenin-sapka jobban védett a hideg ellen, mint az Amerikában divatos tökfödők, hisz rengetegen viselték akkoriban, valamint közmondásosan ezzel koronázták meg Mátyást a Volga jegén, Sztálingrádnál. (Azt is rebesgetik, hogy az elvtárs fejére maga Sztálin dobta rá háromszor, bár kicsit kajlán állt még a harmadik dobás után is, de hát nem volt mi megtartsa.) A divat azonban mindig változik, és a vörös bizony megkopott az évek során. Már húsz éve lehanyatlott a vörös uralma, így joggal kérdezhetjük ma, hogy hova tovább? Melyik szín a következő a palettán, kik lesznek a XXI. Század divatdiktátorai?

Innét persze csak találgatni lehet, de miért is ne tegyük? Van egy olyan érzésem, hogy Amerikában a csokibarna fog aratni a következő négy-nyolc évben. Ami Európát illeti, a kék (opcionálisan kicsiny arany csillagokkal díszítve) a nagyon menő szín. A britek néha szeretik, néha nem, de kitartanak mellette; a németek és franciák nagyon imádják, ami pedig minket illet, nálunk nincs teljes egyetértés abban, hogy tényleg annyira szeretjük-e, de eddig jobban fekszik, mint a vörös. Ami a honi divatot illeti, a közvélemény-kutatások szerint a narancsot már évek óta jobban szeretjük, mint a pirosat. A szakmabeli hangadóknak még kicsit ciki a narancs, akárcsak a piros-fehér-zöld vagy az árpádsáv, pedig mi fogyasztók titokban szeretjük ezeket. De ki tudja, jövőre talán változik a divat, ha elegen felvállaljuk a kedvenc színeinket! Nem mellesleg a gárda ezt meg is tette, bár róluk azt mondják túl retró, nagyon Il Duce. (Hiába no, a kritikusok a vidámabb, meleg színeket kedvelik, mint a rózsaszín.) De ha már a jövőről van szó, egy szóval jellemezhető szerintem: sötét. Úgy sejtem ismét gyakori lesz a kopott farmer, szűk nadrágszíj kombó, de hogy milyen színű, az még bizonytalan.

” a dizájnt tőlünk lopták, akárcsak Erdélyt” – kurucinfo

Reklámok

Ide követheted el a hozzászólásaid.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s