Politikailag Hiperkorrekt

(Újratöltve; Eredetileg a JSZP-n 2008 szeptemberében leközölt írásom. Gondoltam megint aktuális, legalábbis egy része.)

A politikai korrektséget sokáig csupán egy, a nyelveken élősködő, rosszindulatú tumornak tartottam, amely megfojtja a kreativitást az előíró szabályaival, oktalanul diszkriminációt kiált minden sarkon, és hiábavalóan hajkurássza azt a téveszmét, miszerint a megnevezés leváltásával tisztára mosható a szennyes valóság. Úgy gondoltam, hogy romának nevezni a cigányt nem old meg semmit, hiszen a negatív jelentéstöbblet előbb-utóbb az új megnevezésre is rátapad – a mögöttes jelenségek orvoslása nélkül csak annyi változik, hogy holnap cigánybűnözés helyett romabűnözésre mondják majd azt, hogy nem létezik. Úgy gondoltam, hogy a magyar nyelv nem diszkriminálhatja a nőket, minthogy nincs benne nyelvtani nem, és csak uniszex személyes névmásaink vannak. Úgy gondoltam, hogy afroamerikainak nevezni egy feketét ma, Magyarországon nemcsak pontatlan, de irdatlan nagy hülyeség is. Úgy gondoltam, hogy szándékos porhintés az egész, egy üres hadjárat a megnevezések ellen, a mélyben rejlő problémák elkendőzésére,  és a liberális érzelmű emberek felháborodási igényének kielégítésére szolgál csupán.

Bizony, korábban igazán érzéketlen tahó voltam, mind a magánéletemben, mind az interneten. Hosszú bűnlajstromom legsötétebb pontjai közül felsorolnék néhányat, hogy érzékeltessem, mennyire Politikailag Inkorrekt voltam: Diszkrimináltam, mikor nyilvános fórumokon számtalanszor leweeabooztam  ill. hülye gaijinnak neveztem az excesszíven animekedvelőket, illetve mikor nyomoréknak bélyegeztem a Nyilvánvaló Értelmi Deficitben Szenvedők Japán-Magyar Örök-barátsági Ligáját (akik sajnos a könnyen kinyöghető NYÉDSZEJMÖL akronímát egy már meglévő copyright miatt nem használhatták, ezért MAT-ként váltak ismertté); Erősen szexista voltam, mikor ASCII-ben rajzolt mellekkel inzultáltam egy excesszíven animekedvelő egyént, valamint mikor az iróniára tökéletes női mellekre feszülő póló feliratát hoztam fel példának; és rasszista voltam minden alkalommal, mikor phr0zen barátomat a “gyűlölöm japánt” szavakkal köszöntöttem, ill. az “Írjál már, te hülye nigger” szavakkal kértem fel, hogy legyen szíves ismételten kamatoztatni írói tehetségét.

Szerencsére szeptemberben, a nagyszabású felhívások és tüntetések láttán beláttam a tévedésemet, és rögtön alá is írtam a  Magyar Demokratikus Chartát. (Bizony, ha jó odafigyeltek, láttok a felvételeken, én vagyok az a nagy orrú fickó.) Ferivel beszéltünk is egy keveset miközben a nevem lefirkantottam, és arra a következtetésre jutottunk, hogy napjaink lagymatag Politikai Korrektsége már nem elég,  hogy visszaszorítsuk az ajtónkon dörömbölő fasizmust. Kis hazánk szókincse sajnos oly mértékben rasszista, kirekesztő és diszkriminatív, hogy a szokásos körülírási formulák már egyszerűen nem elegendőek, ezért új Politikai Korrektséget javasolok  a Charta  mellé, ahol még keményebben lépünk fel az intolerancia ellen és még hosszabb körülírásokkal lépünk fel a kirekesztés ellen!

A probléma felismerése azonban csak az első lépés a megoldás felé – ezért éjt nappallá téve, fáradhatatlanul dolgoztam, és összeállítottam pár rövid tanácsot, és javaslatot, amely segíthet mindenkinek, aki tudta nélkül diszkriminál egy szubkultúrát, vagy népcsoportot, esetleg egy egész nemet. Kéretik mindenkitől, hogy segítsen megalapozni a Politikai Hiperkorrektséget, és éljen az itt leírt tanácsokkal.

Mindennapi Fórumozási és Blogolási tanácsok:

Az első megállónk természetesen a magyar anime-közösség, akikkel szemben nagyot vétkeztem, gondolattal, szóval és cselekedettel egyaránt. Pár tanács, hogy hogyan tegyük elviselhetővé e szegény, elnyomott szubkultúra tagjainak életét:

Minthogy a weeaboo (vagy otaku) szavak egyértelműen diszkriminálják a kedvenc szubkultúrám tagjait implikált jelentésükkel (miszerint az illető életképtelen selejt) ezért amondó vagyok, hogy helyettesítsük őket az excesszíven animekedvelő jelzős szerkezettel, vagy a japánszívű szóösszetétellel.

További jó tanács, hogy az anime, manga és egyéb japán médiatermék összefoglaló neve ne kultúrszenny, vagy hentáj legyen, hanem Japanimáció szóösszetétellel vagy esetleg a japán pornórajzfilmek jelzős szerkezettel illessük őket.

Következő megállónk a szexizmus. Női blogokat lapozgatva ne kommenteljük nekik, hogy kövérek,  vagy hogy jó a mellük. Kommenteljük nekik azt, hogy túlsúlyosak, vagy hogy a kebleik formásak. Továbbá ne utaljunk arra, hogy a férfiak többet keresnek, és jobban vezetnek, még ha igaz is.

A rasszizmus elleni törekvéseseim illusztrálására egy rövid anekdotával szolgálhatok: A magyar animekedvelő cigányok (MACI) fórum névváltoztatását kezdeményeztem nemrégiben, azon az alapon, hogy a cigány pejoratív szó. Az általam javasolt, új név: Animekedvelő Romák Honi Anti-Diszkriminatív Társasága. Biztos vagyok benne, hogy ez a név jóval kifejezőbb.

Végezetül, ne felejtsük el, hogy politikai alapon is diszkriminálhatunk, tehát  ha politikai bloggal van dolgunk, ügyeljünk arra, hogy a baloldali barátaink kedvenc forrására lehetőleg ne “zsindexként” utaljunk, a politikailag korrekt megfogalmazás ugyanis  “héber hírportál”.  Továbbá ne utaljunk a bloggerekre, mint “koszos libcsi” “gyurcsánybérenc” “fogasorrú firkász” és ne emlegessük az internacionálét – ugyanakkor ne felejtsük el a KurucInfót lefasiztázni, már csak elvből is. A jelszavunk: Mindent tolerálunk, kivéve az Intoleranciát!

A végére maradt pár kifejezés a mindennapi életből, ami szemet szúrhat erősen diszkriminatív jellege miatt, ezeket kerüljük, és ne habozzunk el mindenkit kirekesztőnek minősíteni, aki használja őket:

A vén cigány – > a túlkoros roma (Haladnunk kell a korral, nem taníthatunk diszkriminatív verseket , végtére is ez a XXI. század.)

Cigányútra megy – > eltéved a légcsőben (Ez különösen rasszista kifejezés! Azt hivatott talán jelezni, hogy a romák lassan megfullasztanak mindannyiunkat? Vagy netán azt, hogy aki roma, az csak rossz útra térhet, le a bűnözés légcsövébe a  tisztes polgári élet gyomra helyett? Felháborító.)

cigányzene -> Roma muzsika ( Jellemző, hogy EZT bezzeg hungarikumként emlegeti mindenki.)

Fekete leves – > afroamerikai főzet. (Jellemző, hogy egy rossz dolgot a xenofób magyarok rögtön levetítik Afrikából származó hiperpigmentált embertársaikra. Szégyen, ne használjuk.)

1158669713400

Reklámok

2 hozzászólás

  1. Tetszett a bejegyzés. :) Mostantól a cosplay freak helyett is absztrakt jelmezest kell mondani, a tard helyett pedig hívőt.

  2. Ismét csak nagyot alkottál, hehe. A “The End” tag arra enged következtetni, hogy sajnos felhagysz ezzel a bloggal. Kár érte, ez a tett az értelmes magyar blogok közel 100%-os csökkenését fogja eredményezni. (Most, hogy a többi értelmes is bedöglött.) Egyúttal a politikai hiperkorrektség jegyében az “Értelmes Blog” helyett – nehogy megsértsük szerzőiket – az “A Többivel Ellentétben Mondanivalóval Is Rendelkező Internetes Napló”, az ATEMIRIN használatát javaslom.

Ide követheted el a hozzászólásaid.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s