Jó sárga szenny – Grappler Baki

Phr0zen komám közismerten a DURVA szakértője (valamint a durvaság, durvulás, és a csupa nagybetűvel leírt DURVA kifejezéseknek is ő volt a legfőbb propagátora – persze ez a régmúltban volt, mikoron még nem feledte el a betűvetés tudományát). Sokéves tapasztalata alapján megírhatná már a durvaság hivatalos enciklopédiáját, de valamiért  mindig halogatja a feladatot, mikor az  “Írjál már valamit, te nigger”  szavakkal motiválni próbálom. Többszöri sürgetésre végül ezt a választ adta: “adj egy témát, ami nem kell gondolkoznom, akkor  írok”.  (Ezután arról kezdtünk el beszélgetni, hogy a DBZben ki számít niggernek.) Szó ami szó, végül találtam egy témát, ami fagy0s szájíze szerint való (vagyis kellően agyatlan), de csak akkor hajlandó valamit ideböffenteni, ha közösen írjuk a postot. Ez lekorlátozza a lehetőségeket, úgyhogy a mai téma az, amit fagy0s a “Jó sárga szenny” névvel illetett,  vagyis azon mangák, amiket nem utálunk. Csak egy ilyen létezik: a Grappler Baki, úgyhogy ezt boncolgatnánk ma.

3-4 évvel ezelőtt, egy átlagos augusztus végi nap. Az a fajta időszak, mikor még sulija épp nincs az embernek, de annyi ideje sincs már, hogy valami értelmeset vigyen véghez a szünet maradék részében. Valamivel agyon kellett ütni ezt a kis időt, ezért hát találomra belenéztem a Grappler Baki nevű rajzfilmbe, mely elsőre egy igen mókás címnek tűnt.

A sorozat megtekintése pusztulásomhoz vezetett. Nem értettem, mi történik körülöttem, egy hihetetlen érzés kerített hatalmába, mely egészen megfoghatatlan volt számomra, teljesen más, mint bármi, amit addigi életem során valaha is éreztem.  Hatalmába kerített a DURVASÁG.  Igen, durvaság, jobb szó híján anno ezt a nevet adtam ennek az azóta széles körben elterjedt érzésnek. Tessék elképzelni a következőt: egy 15 éves fiatalember puszta kezeivel elpusztít egy személygépjárművet. A mellette tehetetlenül álló rendőrök még poénkodnak is az érthetetlen helyzeten, egész egyszerűen ilyen nem létezhet, hogy egy gépkocsit megsemmisít a nyers fizikai erejével egy egyszerű (habár 230 cm körüli) gyermek. Óriási kurjantás szökött elő torkom mélyéről. Kacagtam, sírtam, sírtam a kacagásból, és nem maradt abba. Életem során először megtapasztaltam milyen a durvaság. Ez a tizenéves gyermekeknek szánt sorozat, machós naivitásával egy jóval mélyebb tartalmat rejt,  ha felnőtt szemmel vizsgáljuk. Ezek a szinte már feldolgozhatatlanul abszurd szituációk emelték szemünkben a Grappler Bakit minden idők egyetlen megtekintésre méltó animéjévé és mangájává. A Baki rajzainak sajátos anatómiája (illetve néhol inkább annak hiánya) csak tovább fokozza ezeket az érzéseket.  A manga egyébként jelenleg is fut, az alap széria után a New Grappler Baki folytatta a történetet az animén túl, jelenleg pedig a Son of Ogre című, utolsónak szánt széria durvításait élvezhetjük.

Nagyon egyszerű  a Baki mögötti elgondolás: Eresszünk össze két tucat, a lehetetlenségig kigyúrt őrültet,  akik ezután amorfra verik egymást (kb. ennyi  is a  történet).  Persze  egy ilyen sztori csak annyira lehet erős, amennyire a karakterei azok, úgyhogy röviden jellemeznénk az említésre méltó szereplőket.

A főszereplőre nem vesztegetnék túl sok szót: Hanma Bakit születésétől fogva keményen edzi az anyja, és a sztori kezdetén, 13 évesen ismerjük meg. Baki szétgyúrja magát nap mint nap, utcai bandákkal verekszik, és mindent megtesz, hogy erősebb legyen az apjánál.  Ezt azért teszi, hogy az anyja (Emi) szeresse őt, az anyja meg azért edzi fel a srácot, mert Baki apja, Hanma Yuujirou ezt akarja. Yuujirou azért akarja mindezt, mert Yuujirou egy állat.

Ha már Yuujirou… azt hiszem mindent elmond róla, hogy egyetemesen a “világ legerősebb élőlénye” szavakkal jellemzi őt a többi szereplő. Yuujirou ugyanis nevetségesen erős. Néhány példa: A sztori folyamán Yuujirou agyonver puszta kézzel jegesmedvét, oroszlánt, elefántot, meg ami épp útjába kerül, csak úgy kedvtelésből. Földrengést okoz  azzal, hogy egy laza, csuklóból levezetett mozdulattal belebassza az öklét a földbe. Átsétál  csukott ajtókon, betonfalakon,  és minden egyéb akadályon is (a pickle-sagában pl. egy törhetetlen plexiüveg falon préseli keresztül magát). Yuujirou bizony annyira erős, hogy két lábon járó tömegpusztító fegyvernek minősül, emiatt az egyesült államok állandóan figyeli őt (akárcsak Olit).  Ez azért is durva, mert  ha Yuujirou befeszíti az izmait, az amcsi kémműholdak rögtön riadót fújnak, és  a GPS-ek  is megbolondulnak mindenütt. Yuujirout persze nem lehet megállítani, úgyhogy a rendszer csak arra jó, hogy riadóztassa a fehér ház mosodáját, hogy készítsenek ki tiszta alsóneműt az elnöknek és közvetlen környezetének, mert szükség lesz rá.

yujiroYUUJIROU

Fizikai erő tekintetében a következő OLI (Biscuit Oliva), az Egyesült Államok legerősebb embere. Oli  alapesetben fegyenc,  de ez a tény nem zavarja, ugyanis szabadon járhat-kelhet, minthogy nincs épület, ami fogva tudná tartani őt. Durvaságban Oli visz mindenkit, ugyanis őkelme annyira erős, hogy FOLYAMATOSAN VISSZA KELL FOGJA AZ IZMAIT, NEHOGY SZÉTREPEDJEN A BŐRE, ÉS ELÖNTSE AZ EGÉSZ VILÁGOT A TÖMÉNYTELEN MENNYISÉGŰ IZOM.  (Azt hiszem, kell  kb. egy percnyi hatásszünet, hogy ez a gondolat elhatoljon mindenkinek a tudatáig. Ha megvolt, folytathatjuk.)
Oliról elmondható, hogy ő a legzseniálisabb karakter, akit japán nyomoronc valaha kitalált. Semmi technikája, semmi stílusa, egyszerűen csak végtelen mennyiségű izom. Rettenetes erejére jó példa, hogy a New Grappler Bakiban fél kezével összeprésel egy kínai harcművészt. Olitól egyetlen technikának nevezhető valamit láttam eddig, ez pedig a Baki elleni harcban történt – Oli összehúzta magát egy TÖMÖR IZOMLABDÁVÁ, majd szó szerint bekapta Bakit, mint valami PAC-MAN, majd összepréselte.

OliOLI

Hanayama Kaoru a bevezetőben már említett (a sztori legelején) 15 éves fiatalember, foglalkozását tekintve jakuza bandavezér. Hanayama szinte már bohózatba illően ijesztő fizikai erejének egy titka van – a markolóereje, mely senki máséhoz nem mérhető. Óvodás korában apróbb gondjai akadtak a szénsavas üdítőitalok fogyasztásával, amely leginkább annak volt köszönhető, hogy akaratlanul is kettétörte nyaktól felfelé az üvegeket, mikor csak a kupakot szerette volna leszedni. Hanayama ereje mára egészen legendás méreteket öltött, hisz mindössze két ujjával képes kitépni egy cikkelyt egy vastag pakli kártyából, szórításával könnyen megnyomorít fát, fémet és húst, és rettegett trademark támadása során pedig markolásával olyan erőt fejt ki ellenfele tetszőleges végtagjára, hogy az ottragadt vér szabályosan szétrobbantja a tisztelt delikvens érhálózatát.

HanayamaHanayama

Ha valaki még mindig nem teljesen érzi magát meggyőzve, álljon itt a kedvenc csatánk (Hanayama vs. Speck) rövid összefoglalója:

Hanayama igen tisztességes fizikuma ellenére Speck kolléga legalább egy fejjel magasabb nála. Az összecsapás egy parkban történik, kora este.  Speck kihasználja gyorsabb fizikumát és számos, gyilkosnak tűnő csapást mér Hanayamára, melyek végérvényben nem sok kárt okoznak. A helyszín ekkor vált egy kicsit, az Egyesült Államokra, ahol láthatjuk, hogy valamiféle nyomok vannak a Szabadság-szobor talapzatán. Közelebbről megvizsgálva kiderül, hogy ezeket emberi ököl okozta, és elég mélyek voltak ahhoz, hogy az általuk keletkezett repedések az egész szobor összedőlésével fenyegessenek. A helyszín visszavált Japánra, ahol Speck készül bevetni ezt az ominózus kombót Hanayama ellen. Speck saját bevallása szerint ez a támadása képes megolvasztani az emberek csontjait. Meglepő módon Hanayama komolyabb sérülés nélkül éli túl a támadást, az ő irtózatos csapásait viszont Speck nem bírja sokáig ,  így kényszermozdulathoz folyamodik: zsebéből egy maréknyi 9 milliméteres töltényt húz elő, majd belegyömöszöli az őt éppen szorításában tartó Hanayama szájába, majd Állkapcsát összecsukja egy tisztes erejű ökölcsapással. A nyomástól  felrobbanó töltényhüvelyek ezzel a mozdulattal megsemmisítik a fiatalember arcszerkezetét, de meglepő módon szörnyű sérülései ellenére Hanayama nem érez különösebb fájdalmat. Ezután rövid közjáték következik,  ahol  Hanayama Specket leszállítja a redőrségen,  majd hazaindul, kocsin. Ez persze csak addig tart, amíg Peck előtör a rendőrség mélyéről, és fölborítja Hanayama járművét. Némi püfölés következik, de Hanayama erősebbnek bizonyul  a betonnál, ahová Speck öklözi a fejét, és fordít a helyzeten. Jobbára el is látja Speck baját, viszont komoly gondjai akadnak, miután Speck megvakítja egy zsebéből előkapott gránáttal. Hanayama ezután reflexszerűen kitép egy igen tisztességes darabot a még mindig szorításában sínylődő Speck combjából, aki kínjában egészen az agyig fúrja Hanayama fülébe középső ujját. Végül  némi tusakodás után Hanayama egy ütéssel szétszakítja Speck nyelőcsövét, majd egy villanyoszlopnak hajítva őt végleg véget vet a küzdelemnek. Hangos győzelmi kiáltás visszhangzik az éjszakában.

hanayama2

Ez lenne hát dióhéjban a Grappler Baki. Ha egy gyűszűnyi ész is szorult a fejetekbe, akkor rögvest, de legkésőbb holnap  kérvényezitek az orvosotoknál, hogy erre cserélje le a heti betevő vényköteles Natúrótokat vagy Blícseteket.

Reklámok

15 hozzászólás

 1. KÖVETKEZŐ TÉMÁNK: “TOUGH – AVAGY A TUMOROK HARCMŰVÉSZETI ASPEKTUSAI”
  TARTSATOK AKKOR IS VELÜNK, A MIELŐBBI VISZONTLÁTÁSRA

 2. Nekem az anime tetszett. Megfogott, hogy tényleg nem szól másról, hogy két izompacsirta szemben áll egymással, és (néha 2x) 45 percen keresztül darálják egymást. Nem is akar többet mutatni, leülsz, és ha tetszik, élvezed a bunyókat. Mondjuk én már Jack-nél kiakadtam, amikor gyakorlatilag minden ellenfeléből kiharapott egy darabot. A kannibalista részek… nos hát egy kicsit too much volt. A mangát meg nem olvasom. Ja, és annyi még, hogy nem Yujiro gerjesztette a földrengést, hanem ő állította meg az öklével.
  Oh, és bocs, lusta voltam benyomni a Caps Lock-ot. :P

 3. Oh, sry, egy rész, kimaradt. :D
  Az animét végignyomtam, és láttam ezt az Oli-t…. Bár csak pár másodpercig szerepelt, rögtön belopta magát a szívembe azzal, hogy konkrétan LÉKEKET ÜT a kibaszott emberekbe!! :D Még Yujiro se állt ki ellene, amikor először találkoztak… bár franc se érti, én nem jöttem rá, hogy miért hagyta ott… Félelemből…?

 4. “Durvaságban Oli visz mindenkit, ugyanis őkelme annyira erős, hogy FOLYAMATOSAN VISSZA KELL FOGJA AZ IZMAIT, NEHOGY SZÉTREPEDJEN A BŐRE, ÉS ELÖNTSE AZ EGÉSZ VILÁGOT A TÖMÉNYTELEN MENNYISÉGŰ IZOM.” – Már első olvasatra elhatolt a tudatomig, de akkor is… MI?!

  Nem vagyok benne biztos, hogy én ennyi durvasággal elbírnék, úgyhogy ezt a műremeket továbbra is meghagyom NEKTEK FÉRFIAS FÉRFIAKNAK

  A bejegyzés kellően durva lett, köszönjük.

 5. ISTEN

  A mangát már régóta ismerem, az animét kb. 2 hete tekintettem meg, és meg kell mondjam, hogy mindkettő a ZSENIALITÁS MAGASFOKA. Sehol borotvált fanszőrzetű homokos “férfiak”, elbaszott moe-loli karakterek, idegesítő seggdugaszok, pantyshotok és egyéb animu klisék, CSAK KŐKEMÉNY DURVULÁS. A post DURVASÁGFAKTORA is meglehetősen magas, én is épp mostanában akartam írni erről a csodáról, csak nem tudtam, hogy kezdjek neki.

  “Ezek a szinte már feldolgozhatatlanul abszurd szituációk emelték szemünkben a Grappler Bakit minden idők egyetlen megtekintésre méltó animéjévé és mangájává.”

  Ezt törvénybe kellene iktatni, s egyben száműzni a boltok polcairól az összes animét és mangát, melyeknek DURVASÁGI HÁNYADOSA nem éri el eme mesterműét (gyak. az összeset). Ám ez véleményem szerint a világ népességének drasztikus csökkenéséhez vezetne, lévén ha a Natúrón és Blícsen szocializálódott jóemberek 99.99%-a spontán szublimálna a világból, miután az Icsigó és Szöszke “férfiasságához” szokott szemük először szembesülne HANMA YUUJIROU vagy HANAYAMA KAORU NYERS EREJÉVEL.

 6. Én egy érzelgős kis homár lehetek – valószínűleg ezért nem nyűgözött le jobban ez az anime, mint mondjuk a Candy, Candy, de azért végignéztem. A mangáról sem hiszem, hogy jobban bejönne, ezért annak már neki sem álltam. Kedvenc jelenetem, mikor Hanma testvére felemel egy kókuszt, majd így szól: “This is… A coconet.” Kövezzetek meg.

 7. Írtam én bőven ebben az évben, csak főleg kutatások meg házidogák szövegét. Az meg csak nem érdekel senkit, hogy mit kutattam ebben a félévben. Majd írok ide is, ha lesz kedvem és időm.

  Mellékesen a spamszűrőből bányásztalak elő, nálam alapból oda kerül minden linkelős hozzászólás.

 8. Már elnézést, de a világ egyetlen megtekintésre méltó animéje és mangája nem a Death Note? :D
  (ÉS NEM, NEM FOGOK CAPS LOCKKAL ÍRNI EBBE A POSTBA!NÉGYNÉGYNÉGY4!)

Ide követheted el a hozzászólásaid.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s