A 7 leginkább indokolatlanul hosszú Wikipedia cikk

Az Internet mindenkiből képes előhozni az önjelölt okostojást. Egyszerűen jó érzés hülyét csinálni a másikból (javarészt seggünkből előhúzott) ál-bölcseleteinkkel, ha pedig netán fordítva sülnének el a dolgok, mindig megvéd minket az anonimitás áthatolhatatlan leple. Az ilyen és ehhez hasonló idióta user-felfogások miatt ugrik naponta az ember nyakába a Neten valami futótűzként terjedő baromság. Mostanában lehet róla hallani, hogy micsoda fene jó forrása bármilyen komoly információnak a Wikipedia, nélküle az öcsém le se doktorált volna a MIT-en, az Encyclopedia Britannica cikkenként átlagosan két hibát tartalmas, míg a Wikipedia csak egyet, stb. Bárki, aki már legalább középiskolás szinten végzett kutatómunkát, tudja, hogy micsoda felületes forrás a Wikipedia – általános enciklopédiaként egyáltalán nem erre tervezték, csak a mérete miatt pár vadbarom egy mindenes szaklexikonként kezdett tekinteni rá (hogy a cikkek színvonalának hatalmas szórásáról ne is beszéljünk). A Wikipedia leggyengébb oldaláról nézve nem más, mint 13 éves kölykök MMORPG-je, amit két résznyi Bleach között bármikor elővehetnek, hisz már évekkel ezelőtt megkapták az adminisztrátori jogukat arra, hogy egy bottal visszafordítottak 1000 editet account nélküli userektől. Az ilyen emberek úgyis csak ártanának a Wikinek, úgyhogy miért ne automatizáljuk a dolgokat? Következzék hát a teljesség igénye nélkül 7 idiótaság szerint rangsorolt, feleslegesen hosszú szócikk, ami jól bemutatja, miért nem érdemes komoly forrásként tekinteni a Wikipediára.

7. List of family relations in the National Hockey League

A cikk felsorol minden olyan 1917 utáni NHL játékost, akik rendelkeznek olyan rokonnal vagy rokonokkal, akik szintén kapcsolatba hozhatók a Ligával, és azt is megmondja, kik ezek. Igazából ha akarnám, se tudnám kommentelni ezt a cikket, mindenesetre legalább annyi értelmét látom, mint forma és állag szerint rangsorolni az emberi ürülékeket – habár biztos vagyok benne, hogy valaki már ezt is megtette.

6. Lightsaber combat

Minden létező fénykardos harcművészet részletes leírása. A cikkben taglaltak egy kis hányada semmilyen filmben nem volt látható, rosszabb esetben pedig akár egy régi fanzine lábjegyzetére is korlátozódhat a dolog – viszont így legalább megnyugtat annak a gondolata, ha esetleg a holnapi elektronika gyakorlatot unalmasnak találod, te is egy darabka Star Wars történelmet hozhatsz létre a zsebkendődre firkált baromsággal.

5. Optimus Prime

Tulajdonképp erre valamelyest számítottam, na de, ez azért akárhogy is nézem, túlzás: a cikk elég lazán benne van a Wikipedia 500 leghosszabb szócikkében. Egész pontosan Optimus Prime minden inkarnációjának részletes leírását láthatjuk itt (legyen szó akár rajzfilmről, képregényről, játékról, filmről), beleértve a teljes hozzá kapcsolódó cselekményszálakat. Úgy érzem, sokat elmond a Wikipedia közösségéről, hogy a Megatron szócikk majdnem ugyanekkora. Egyébként külön-külön is lényegesen hosszabbak, mint az Isaac Newton-ról szóló cikk.

4. Oh My Goddess! Soundtracks

Ez a darab magáért beszél. Igazából egy egyszerű listáról van szó – egy akkora listáról, ami majdnem lefagyasztotta a browseremet, bármilyen abszurdnak is tűnik ez, úgyhogy tessék vigyázni.

3. Criticism of Christianity

Van valami gond az ateistákkal? Nincs. A gond a mostanában elterjedő Internetes ateistákkal van. Azokkal a tizenéves kis otaku kölykökkel, akiknek mindig találniuk kell valami témát, hogy bizonyíthassák felsőbbrendű intelligenciájukat. A vallás egy egyszerű támadási felület, és kinek kellenek értelmes érvek és viták, mikor a wikipedián óráról órára így PWNOLJÁK a hülye keresztényeket? Magáról a kereszténységről szóló cikk egyáltalán nem sokkal hosszabb ennél a csodás műnél, ami sokatmondó.

2. Counter-Strike (japán szócikk)

Japán egy nagyon más kultúra. Néha kíváncsiságból megnézem, hogy mégis mekkora lehet egy olyan téma szócikke japánul, amiről 20 nyelven van egy hosszú darab, és nem egyszer japánul szinte semmit sem találok. A húgyagyú moe karakterekhez hasonlítható méretűre nőtt a szemem, mikor megláttam ezt, a ~2 oldalas angol szócikkhez képest gigantikus alkotást, ami részletes leírást tartalmaz a játék fegyvereiről, térképeiről, verzióiról, gyakorlatilag mindenről a témával kapcsolatban. A kérdés az, hogy minek – annak a néhány koreainak, aki Japánban él?

1. Neon Genesis Evangelion (TV series)

Ez egész egyszerűen egy mestermű. Napestig regélhetnék erről a cikkről, és még mindig csak a szemétdomb felszínét kapargatnánk, úgyhogy jöjjenek csupán a puszta adatok: Inspiration and symbolism: körülbelül 3 vaskos oldal. Ezen belül Psychology and psychoanalytic theory: fél oldal, Religion: háromnegyed oldal, Fiction and philosophy: egy oldal. Hogy ez miért szükséges egy, megint mondom, általános enciklopédiába, pláne, hogy maguk az alkotók is bevallották, hogy különösebb ok nélkül bombázták tele az egész franchise-t keresztény szimbolikával és pop-egzisztencializmussal, rejtély. Művészi teljesítmény lenne tehát nem belekötni egy olyan szócikkbe, ami képes fél oldalt szentelni csak annak, hogy miért Neon Genesis Evangelion a címe a Neon Genesis Evangelionnak. Ha figyelembe veszem, hogy a mangáknak, a mellékszálaknak, a filmeknek, a live-action filmnek és a játékoknak mind-mind különálló, gyakran szintén igen hosszú szócikke van , egyszerűen leáll az ember esze. Gondolom ezek után meg se kell említenem, ha egybegyúrnánk ezt a sok szart, az lenne a Wikipedia messze leghosszabb, nem felsorolás-szerű szócikke. Bámulatos.

Reklámok

6 hozzászólás

 1. Ekkora durvaságot ROTFLOL!!!

  The decision to call the series Neon Genesis Evangelion in English was originally made by Gainax, and not by translators; the use of the word “Evangelion” in particular was chosen by Anno “because it sounds complicated”

  és pár sorral alatta már ezt olvashatjuk:
  [Evangelion] is the source of the English word “evangelist.” This dual meaning (message and messenger) may be the reason both the series itself and the “mecha” are called Evangelion.

  ENNYI

  p.s. εὐαγγέλιον

 2. Kemény.
  Én anno azon néztem nagyot, hogy a VRM-hez nem volt bejegyzés, pedig azért a hw adatbázisa wikinek elég nagy. Na meg az egy egzakt tudomány, nagyon nagy baromságokat nem lehet írni : )

 3. Igazából az a szép azon az NGE szócikken, hogy nem értik, hogy a fenébe nem lett még mindig featured article, mikor már jó ideje ki van írva egy 30 dolláros jutalom, ha valaki képes jobb cikket faragni belőle, R.

 4. igazi nagy gyokersegre vall azert szidni a wikipediat mert tul sok informacio van rajta. neked meg kellett volna ragadnod a revai lexikon szintjen.

Ide követheted el a hozzászólásaid.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s