Weblapszemle Nr. 2

A második weblapszemle témája a webcomic. Igen, joggal fintoroghatsz, kedves olvasó, minthogy mélyre süllyedtem, de az Internet meredek, szennytől iszamos lejtőjén ez csak egy újabb megálló (bár webcomicokról blogolni elég mélyen van, elismerem). Mindazonáltal egy mentő körülményt fel tudok hozni, ami igazolhatja ennek a bejegyzésnek a létjogosultságát: csupán azon webcomicok krémjét szándékozom bemutatni, amelyek morbid humorral bírnak, lehetőleg hiányzik belőlük mindennemű sztori, és a weeaboo-faktoruk alacsony. (Sorry, Fred-chan és Dan Kim egyik kategóriába se fér bele. Mondanám még kritériumnak, hogy nyomtatásban is megjelent, de akkor bele kéne vennem azt a szutyok megatokyot.) Következzék hát egy mindennemű rendezőelvtől mentes felsorolás.

1. The Perry Bible fellowship.

Ki ne ismerné a PBF-et, a Nicholas Gurewitch agyából (és tollából) kipattant, zseniálisan szürreális humorú, morbid és fantáziadús gyűjteményt, amely mind nyomtatásban, mind a neten hódít? Nos, azért mindig akadnak, akik ha látták is egyik-másik darabot, magával a névvel még nem találkoztak. Eljött az alkalom, hogy az egyedi stílus mellé végre név is társuljon:

1176492358298.jpg
1103211349171.jpg

2. The Parking Lot is Full.

Egy régi kedvencem, az egyik legelső és mind a mai napig legzseniálisabb webes képregény. Jack McLaren és Pat Spacek eredetileg az egyetemi újságukban kiadott képregénye az internettel együtt nőtt és gyarapodott: a maga idejében híres (és hírhedt) volt a sajátosan morbid humor és mondanivaló keverékéről, de 2002-es halála óta méltatlanul elfeledetté vált (4chanon ugyan kísért a szelleme, az “It’s Goofy time!”-mém képében, de arról rendszerint senki sem tudja honnét ered). Íme, a számtalan kedvenc PLiF-em közül kettő:

the-parking-lot-is-full.jpg

3. Red Meat: From the secret Files of Max Cannon.

A red meat is egy régi motoros a webcomicok között, és akárcsak a PBF vagy a PLIF, egy egyetemi újságból indult (’89ben) majd netes hódításba kezdett (’96ban). A képregény önmagát mint “Most tasteless and twisted comic strip in the world”, azaz a világ legízléstelenebb és legtorzabb képregényeként jellemzi. (Némileg túloz persze, de el kell ismerni, hogy keményen próbálkozik.) Ízelítőként két képsor:

1148153646137.png

4. Cyanide and Happyness.

A Cyanide and Happyness négy elborult elme szüleménye (Matt Melvin, Rob DenBleyker, Dave McElfatrick és Kris Wilson), akik 2004-ben álltak össze, hogy cinikus és beteg humorukat kiélhessék. Népszerűvé is vált hamar, minthogy az ilyenfajta durvulásra teremtetett az internet. (Ha nem lenne a John és Dave, akkor talán ez lenne a kedvenc webcomicom.)

comicforestscary3.png

peterwhathaveyoudone.png

5. The Adventures of John And Dave.

“…Makes all other comics look like something that fell out of Satan’s ass.” -the New York Times

A személyes kedvencem, a legdurvább webcomic, amivel valaha találkoztam. A pointless Waste of Time mögött álló géniuszok, John Cheese és David Wong webes képregényének visszatérő elemei: random erőszak, homoszexualitás és rasszizmus; a KKK, Xbox360 és nácik, és persze John és Dave. No de elég a szószaporításból. Ecce Homo:

20051107.gif

20061202.jpg

Ezek után érdemlegeset már nem tudok mondani, csupán ennyit: Jó szórakozást!

Reklámok

Egy hozzászólás

Ide követheted el a hozzászólásaid.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s