HOW DO I MADE AMV?

Az otaku-kultúra mindenütt jelenlévő, idegesítő kinövései közül az AMVkkel (ritka kivételként) eddig nem volt különösebb bajom. Végül is, van jó sok egyéb animés trend, amit szidhatnék. Kapásból ott van pl. a fansubberek között elterjedt KAREOKE-WAR, ami arra játszik rá, hogy minél durvább beúsztatásokkal, betűtípusokkal ábrázolt Kanjival, fonetikus japán átírással, és angol feliratokkal (sokszor egyszerre mindhárommal) megtűzdelve tálalt idegesítő Jpop intrót kiszínezze (amit úgyis mindenki átugrik, hogy korábban hozzájusson a következő adag fillerjéhez); vagy a mindenki számára ismerős, agyonhasznált weeabooizmusok (Kawaii baka sugoi desu ne? ^^), esetleg az orrvérzésig (rossz vicc, tudom) nyomatott fanservice. Az előző szemléletes példák ellenére az AMV a mai napon az idegesítő otaku-trendek listám éllovasává vált. Hogy miért? Beszéljenek magukért a képek.

statistic01.jpg

statistic02.jpg

Miután körülnéztem az oldalon, és ellenőriztem a statisztikát, ráébredtem arra, hogy abban az alapvető tévedésben éltem eddig, mint az anime-rajongók többsége: Azt hittem AMV-t csinálni időigényes, odafigyeléssel és kemény munkával járó alkotási folyamat. Bizonyára létezik egy kis hányada az AMVknek, amely valóban vérrel és verejtékkel készült, és igazi minőségi munka. Az a két-három AMV, amiről zsenge ártatlanságomban megítéltem a műfajt, ezek közé tartozott. A maradék, az AMVk hányadát kitevő 98.8% (Optimista becslés), ami jelen véleményemet formálta viszont nyilvánvalóan nem tartozik a fentebbi halmazba.

Az ilyen AMV szerintem jó példa arra, hogy mi történik, ha nem tartasz mértéket, és egyhuzamban végigtolod az inuyashát. A fél-transzban, amit ez az önmagadon végrehajtott lobotómia okoz, jön egy ötlet: MILYEN KÚL LENNE MÁR, HA LINKIN PARKOT NYOMATNÁNAK A KEDVENC FÁJTOM ALATT?!!!1 – És aztán, mielőtt még észrevennéd, hogy az orrodból szivárgó zöld trutymó az agyvelőd, máris az interneten vagy, és jobb esetben Google-be, rosszabb esetben valami fórumra írod be a HOW DO I MADE AMV? kérdést.

Nagy valószínűséggel a Google-be írtad a fenti kérdést, és a kereső a blogomat köpte ki válaszul, úgyhogy megkönnyítem a dolgodat: Íme az AMV-t 10 perc alatt guide! (A technikai részleteket kihagytam, mert valójában nem szeretnék alpári AMVkért felelős lenni. Arra ott a wiki.)

1. Valamivel el kell végezni a mészárosmunkát, és a boncasztali funkciót leghatékonyabban windows movie maker tölti be. Izzítsd be, ismerkedj meg vele. A vágás és beillesztés alapműveleteinek elsajátítása AMV készítéséhez tökéletesen elég!

2. Válassz kedvenc animéid és zenéid közül valamit. Legkönnyebb némi zúzós metál (esetleg linkin park) és egy-két harci jelenet a narutoból. A harci jelenetek azért is jók, mert nincs alattuk sok szöveg. A Fansubberek és a csicsás felirataik maradjanak a kareokebuzikra, ez a konszenzus AMVs körökben. Persze ha elég zúzós a zene, és elég jó a bunyó, akkor senki se nézi senki a bennfelejtett szöveget, szóval ne erőltesd meg magad nagyon.

3. Miután kiválasztottad kedvenceidet, keverd rá a zenét az animére, és darabolj, mint egy eszelős hentes az első randin! Ezután holmi dr. Frankensteinként összeollózott kreálmányodat szórd tele mindenféle különleges effekttel vagy legyél minimalista, és hagyd pucér dicsőségében, ahogy tetszik. Miután végeztél a munka könnyebbik részével, mentsd el, és jöhet az élvezet!

4. töltsd fel youtube-ra és kezdj gyermekedet megillető reklámkampányba. Postolj linket blogokra, nevezz be versenyekre, majd különböző IPkről szavazz apuci büszkeségére! A várt hatás nem marad el. Nemsokára mindenki rólad beszél majd!

Köszönőleveleket kérem mellőzni.

Reklámok

4 hozzászólás

  1. Nem hiába, hogy az a három-négy amv amit szeretek régi darab. A neten már meg sem található lol. Régebben nem állt akkora könnyen kezelhelhető szoftverarzenál rendelkezésre mint manapság, akkor még kihívásnak számított az elkészítése, nem egy esetben harwarefejlesztéssel is egybe kellett kötni. Tehát kifejezetten olyan emberek, “artist”-ok készítették ezeket akik a legnagyobb odadással viseltettek a műfaj iránt és kizárólag minőségi munkát adtak ki kezeik közül. Most? Akárki összebasz egyet 10 perc alatt…

  2. Hehe :D Engem megmosolyogtatott az írásod :) Elég nagy részében igazat is adok neked. Viszont annyit szeretnék hozzá tenni,hogy azért már kezdünk valamelyest igényesek lenni magunkra :) Persze amíg lesznek “omg naruto, so epic win” és “fansub? oh…this is also the part of the cool story line” féle furcsa emberek, addig elég nehézkes, főleg,hogy ők azt hiszik,hogy ártásból szóljuk meg őket. Na de összességében igazat adok :)

  3. Christian: Ha mosolyra fakasztott ez a görbe tükör ötszáz szóban, már elégedett vagyok. A “furcsa emberek” elsöprő többsége eléggé rányomja a bélyegét a műfajra, ennek ellenére valóban vannak igényes AMV-k is.(Fikázni persze jobban szeretem az igénytelent.)

    Izriot: Ha jól emlékszem a kedvenceidre, akkor nem csoda, hogy nincsenek fent a neten, lol. Nem azt mondom, hogy rosszak, sőt! Egyetlen gond volt velük: az, hogy szinte senki se ismeri az Animéket, amikből készültek.(mert nem Bleach vagy naruto, nyilván.)

    Köszi a kommenteket.

Ide követheted el a hozzászólásaid.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s