A NAGY NÓMENKLATÚRA HÁBORÚ

2007 Szeptemberében az online tevékenységem két dologban merült ki: 4chanozás és némi trollkodás hónap végén. Jelen bejegyzés a második tevékenységemmel foglalkozik: krónikája és kommentált elemzése A NAGY NÓMENKLATÚRA HÁBORÚnak, ami shearer blogján, Szeptember 18.-a és 30.-a között vívtunk meg. (Tudtommal az enyém az egyetlen dokumentált példány a háborúról.)

Az alapfelállás:

Szeptember másodika. Shearer „Troll kézikönyv 1.5” című bejegyzése a méltatlanul híressé vált írás legújabb, (és nem kevésbé értéktelen) változatát jelenti be. Aznap rögtön kommentelik is.

By shearer

Kicsit módosítottuk + új helyre pakoltuk a mára-már híres-hírhedté vált Troll Kézikönyvet. Akit érdekel eme agymenés az kattintson ide:

http://lotf-team.extra.hu/index.php?page=troll

Aki pedig magára ismer, az valószínűleg nem véletlenül van, és jobb ha tudja: valamit rosszul csinál. :]

Ja és megint van egy új link, ott jobboldalt! Rogue végre megengedte, hogy őt is kirakjam :P
Olvasgassátok az ő blogját is, szerintem érdemes :)

· 1 Minmuchan Sep 2nd, 2007 at 1:17 pm

Én ugyan nem magamra ismertem, de az “Olvas -> nemért -> akkor kérdez!” részt örömmel megmutatnám az egyik osztálytársamnak, ha nem sértődne meg rajta. -_-” Pedig ez nagyon ráüt. Na majd megasszondom neki, sz’al nagyon jó, hogy erre rátaláltam, köszönöm, hogy leírtad. :) Majd keresek a kézikönyvben olyat, ami rám is illik. XD

Kommentár: A mindenféle baromság kategórianév kétségtelenül helyes. A kicsi módosítás az előző változathoz képest abban merül ki, hogy ezt a magyartalan mondatot LEKTORÁLTÁK: „A magyar nyelv a barátod. Ne rosszul bánj vele hanem tiszteld!”
Az első komment időpontja és helyeslő hangneme azt mutatja, hogy rendszeres olvasóval van dolgunk. Semmi érdekes eddig.

Szeptember kilencedike. Új komment. Minden csendes.

· 2 olin Sep 9th, 2007 at 9:28 am

Egyre jobban azt tapasztalom, hogy a “troll” szó általánosan elterjedt a magyar fórumozók körében O.o
Teljesen véletlen fórumokon olvashatom, ami eg kicsit azért büszkeséggel tölt el. :D Örülök, hogy benne lehettem én is ebben a “mesterműben”, és annak is, hogy felújítottátok(? rossz a memóriám, sok változást nem láttam XD). :)

Kommentár: A troll szó általános elterjedésről nem vagyok meggyőződve. Úgy találtam egy rövid és nem reprezentatív vizsgálat alapján, hogy a magyar animés fórumokból csak ott taláható a shearer által használ tág jelentésben, ahol ő maga, vagy haverjai írják.
(Öt animés fórumon kerestem rá a Troll szóra, névszerint Animeaddicts fórum; Animax fórum; Manga.hu fórum; Usteam fórum és
Shiroganeanime fórum. A számszerű elemzés a szóhasználatról még folyamatban van.)

Hadüzenet

Szeptember 18.-a. Füstjelek egy indyántól.

3 indyan Sep 18th, 2007 at 4:52 pm

Jujj, már azt hittem, hogy Zaizen Jotaro “Miért és hogyan trollkodjunk?” írásának párjára leltem. :P De sajnos csalódnom kellett…
Mindenesetre nem túl találó a “Troll Kézikönyv” kifejezés, ugyanis aki ezt a címet látja, kapásból azt hiheti, hogy a kézikönyv megtanít effektíven trollkodni, de legalábbis trollkodásról szól, és nem arról, hogy hogyan viselkedjünk szép, ügyes, jólnevelt internetezőként. Mert ez az írás gyakorlatilag ezt taglalja. Trollkodáshoz annyi köze van csupán, hogy troll stílusban fogalmazódott, de kézikönyvnek abszolút nem nevezném.
A trollkodás pedig TUDATOS dolog, aki pedig a felsorolt tüneteket produkálja, az közel sem troll, csupán egy elveszett lélek, vagy egy vadbarom, aki nem ismeri az alapvető – nem csupán internetes – viselkedési szabályokat.

Szóval előbb körül kellett volna nézni, hogy mit is valójában troll megjelölés, és mit is takar maga a kifejezés valójában, mielőtt felhasználtad volna az írás címében, mert nekem úgy tűnik, hogy nem vagy tisztában a fogalommal.
A TROLL kifejezés mindenesetre – a cikk többszöri elolvasás után magabiztosan állítom – NEM azt jelenti, amire használod. Na ennyit erről.

Na hogy ne csak a szám járjon, íme, itt a Troll(szleng) wikipedia cikk: http://en.wikipedia.org/wiki/Troll_%28Internet%29
Továbbá erősen ajánlott irodalom Zaizen Jotaro “Miért és hogyan trollkodjunk?” írása is, amiben részletesen taglalva van a trollkodás művészete.

4 shearer Sep 18th, 2007 at 6:20 pm

A wikis cikkből idézek:
“The term troll is highly subjective.”
Szal’ erről ennyit. Amúgy az írás nem egy mélylélektani esszé, vagy egy komoly kutatómunka, hanem egy irónikus kis írás azokról a “vadbarmokról” akik az itthon (főleg anime és gamer berkekben, más fandome-okban kevésbé vagyok jártas) általánosan elterjedt troll fogalmat kimerítik.

5 indyan Sep 18th, 2007 at 7:47 pm

“The term troll is highly subjective.” Csak a kontextust nem vetted figyelembe. A trollkodás ettől függetlenül arra való, hogy másokat direkt vitába kényszeríts, mindegy, milyen áron. A szubjektivitás arra értendő, hogy míg valaki egy hozzászólást ilyen provokatívnak véleményez, addig mások nem feltétlenül látnak abban semmiféle provokációt.

Kommentár: Minthogy indyánnal kitárgyaltam már a „troll kézikönyvet”, és megemlítettem az összes fennálló aggályomat úgy döntött, hogy támadásba lendül és tisztázza mi is az a troll. (A kételkedőknek: Indyán későbbi beszélgetésünk során biztosított róla, hogy tényleg trollkodásból íródott ez a komment.) Nyitólépés: a szóban forgó írás fikázása. Erre építve aztán tisztázza a trollkodás mibenlétét, majd jön a kötelező személyeskedés, végül a hab a tortán: a wikipedia link. Mesteri kivitelezés, semmi nyíltan sértő, ugyanakkor provokatív. A tehetség mértéke a siker, és a siker ebben az esetben az, hogy Shearer bekapta a csalit. És még aznap válaszolt.

Figyeljük meg shearer kommentjét! Gyakorlatilag elismeri, hogy nem nézett utána mit is jelent a szó, helyette azzal érvel, hogy úgy használja, mint mindenki más. (Ami természetesen csúsztatás, mert animés körökben csak ő és az öt haverja használja így a szót.) Külön említésre méltó, hogy bekapta a wikipediás csalit, és még hivatkozik is rá.

Indyán erre egy teljesen legitim és trollkodás gyanújától mentes választ ad, ami viszont valójában burkolt kihívás. Az érvelése mindemellett helyes is.

Szeptember 19-20. Shitstorm approaching.

· 6 Troll Sep 19th, 2007 at 12:16 pm

Nem tudom, mennyire számít legitimnek egy olyan troll kézikönyv, melynek alkotója random 12-13 éves kiscsajokat oszt le az AS fórumán, egészen elképesztő hangnemben ;)

· 7 shearer Sep 19th, 2007 at 12:55 pm

Az csak egy kis délutáni mókázás volt :]
Amúgy ez a kézikönyv nem pusztán az én kreálmányom, sőt végignézve a pontokon nem is én találtam ki a legtöbbet. De azért megtisztelő, hogy azonosítjátok a személyemmel 8)

· 8 Nekomajin Sep 19th, 2007 at 5:45 pm

Kedves Troll! (Ugye érzitek? XD)
Az AS fórumon (meg úgy általában bármilyen fórumon) fellelhető 12-13 éves kiscsajok csoportja valószínűleg okot ad rá, hogy leosszák. Nem gondolod? Ha mondjuk elolvasnák és megfontolnák(!!!) a kézikönyvben leírtakat, akkor nagy eséllyel megkímélnék magukat a leosztásoktól. (Bár lehet, hogy írni kéne egy “12-13 éves kiscsajoknak” című bekezdést is. O_o)

indyan: Az Urban Dictionary egészen pontosan 42 magyarázatot ad a troll szóra. Ebből csak néhány az, amit te is írtál. ;)

· 9 Troll Sep 19th, 2007 at 7:01 pm

Nem, nem szokás lealacsonyodni, még akkor sem, ha jól esik leosztani szegényeket.
Figyelmen kívül hagyni, azt lehet.

Vitázni, úgy, hogy igazunk sincs: kérdéses.

· 10 Nekomajin Sep 20th, 2007 at 11:22 am

Figyelmen kívül hagyni akkor lehet, ha csak néhány troll van a fórumon. Viszont ha ők vannak többségben, akkor ez elég nehéz. Vitázni meg mindenkinek lehet, max. kiröhögik, aki sokszor hülyeséget ír. Vagy leosztják. Vagy mindkettő…
Másrészt nem tudom, “mennyire számít legitimnek” nevünket fel nem vállalva írogatni mások blogjába. ;)

Kommentár: Érdekes módon itt semmi trollkodást nem látni. Troll első kommetje poén beszólás, és jogos kritika egyben. Shearer erre úgy véli, ami másnál parasztság nála megengedett móka. Ezután még örül egy sort magának.

Itt jönnek először Shearer haverjai (és a hírhedt kézikönyv társ-írói) a képbe. Nekomajin szerint a kézikönyvük a tízparancsolat, és az, akinek shearer beszól, biztosan megérdemelte. Ő is bekapja a wikis csalit, közvetve: Urbandictionary-vel kontrázik rá (taktikai hiba).

Ezután következik még egy komment Troll-tól, aki itt elárulja magáról, hogy valójában nem is troll.

Nekomajin második kommentjében szándékosan a tág „kézikönyves” értelemben használja a troll kifejezést, és szokásos namefag módon a „nevünket fel nem vállalva írogatni” érvvel hitelteleníteni próbálja Trollt.

Belépek a harcba

Szeptember 21-22 Shitstorm hits

· 11 zaizenjotaro Sep 21st, 2007 at 6:19 pm

Érdeklődve olvastam ezt az irományt, de sajnos már az elején muszáj volt konstatálnom, hogy elég selejt lett. Nem valami humoros, nem a trollokról szól, és nem jó kézikönyvnek sem. Javaslom nevezd át, és ha már ott tartasz, írd át inkább az egészet. Egy javaslat a címre: Netikett. Vagy a te esetedben: Netikett kezdőknek. Olvasd el az idevágó wikipedia bejegyzést (netiquette).

Ha már a trollok természetéről folyik itt a vita, ajánlanám figyelembe a szakirodalmat, ahol a “troll” elég konkrét definícióját találjuk pl. Herring-nél (2000):
[…]the individual who baits and provokes other [online discussion] group members, often with the result of drawing them into fruitless argument and diverting attention from the stated purposes of the group.[…]
(A dolgozata megtalálható itt: http://rkcsi.indiana.edu/archive/CSI/WP/WP02-03B.html)
Ez a definíció, amiben bennefoglaltatik a szándékosság és a tudatos provokáció, kizárja a 12-13 éves kiscsajokat a trollok köréből, és úgy általában mindenkit, aki nem szándékoltan, pusztán csak a neveletlensége miatt rosszalkodik online.

Ajánlom még a saját (korántsem tudományos igényességű) írásomat, ami érzelmi színezettsége ellenére elég jó áttekintést nyújt a trollkodásról:
https://zaizenjotaro.wordpress.com/2007/08/25/miert-es-hogyan-trollkodjunk-how-to-guide-es-essze-egyben/

Nekomajin: Definíciókért ne menj az Urbandictionary-re (se wikipediára). Áttekintést szerezhetsz belőlük, és némi LOL-t is, de másra nem alkalmas. Pont azért, mert olyan senkik is szerkeszthetik, mint te. (Hány definició a tied a 42-ből, most komolyan?:))

· 12 shearer Sep 22nd, 2007 at 7:44 am

A Troll Kézikönyv címe és tartalma marad a jelenlegi formában. Amúgy a viselkedés amit de definiálsz trollkodásnak arra én inkább a “kötekvő paraszt” jelzőt használnám :)

A fogalmak meg azt jelentik amire használják. Még akkor is ha az eredeti jelentéstartalomtól eltér a lényege. Ha a magyar anime/manga scene-ben a picsogó 12-13 éves lánykákra használják a troll kifejezést, akkor eme rétegnek ők lesznek a trollok, nem pedig amikről te írsz. Tévednek? Végső soron igen. Ez probléma? Szerintem nem igazán. Nem ez az egyetlen olyan fogalom ami tévesen ragad meg a köztudatban, de az ilyesmi csak a legnagyobb kockákat szokta zavarni. Naná, hogy valami engem is, de ez pont nem. :D

De kötözködésedben látom a jószándék szikráját, meg amúgy is vevő vagyok az építő jellegű kritikára, úghogy lehet, hogy az iromány címébe beleviszünk valamit abból amit írtál.

· 14 phr0zen Sep 22nd, 2007 at 9:58 am

HAY GUYEZ, HOW COME NO ONE INVITED ME TO THE PARTY? :(

“A Troll Kézikönyv címe és tartalma marad a jelenlegi formában. Amúgy a viselkedés amit de definiálsz trollkodásnak arra én inkább a “kötekvő paraszt” jelzőt használnám.”

Ő nem “definiált” semmit, tudományosan elismert cikkek tartalmát idézve megmutatta, hogy miért egy egetrengető baromság, amit írtatok.

“A fogalmak meg azt jelentik amire használják. Még akkor is ha az eredeti jelentéstartalomtól eltér a lényege.”

1 és 1 összege pedig köztudottan 3. Még akkor is, ha eredeti értékétől eltér a jelenlegi értéke.

A troll tulajdonképp egy olyan valaki, aki a saját (kacagásban mérhető) nyeresége érdekében _szándékosan_ feszültséget kelt online közösségek közt.

· 15 phr0zen Sep 22nd, 2007 at 9:59 am

Ez e definíció pedig odafönt már számos formában elhangzott, és nem fog megváltozni attól, hogy pár magyar fangirl két csomag pocky közt kitalálta, hogy szerintük mégis mi a troll, és gondolatukat végleg kőbe vésték.

· 16 phr0zen Sep 22nd, 2007 at 10:02 am

*/fanboy

· 17 shearer Sep 22nd, 2007 at 10:34 am

Muhahaha, már szinte vártalak :D
Nem igazán érdekel amit írtál, de a személyeskedéssel le lehet állni. Bár tudom, hogy te meg pár komád nagyon szeretik kellteni a feszültséget különböző netes vidékeken (a “durva duó” LOL), de a blogomról le lehet zizzeni. Thx :)

(phr0zen törölt kommentje shearerhez, rekonstruálva: Ilyen komoly érveléstechnikával, hogy “nem olvastam el a postodat, mert nem érdekel, bibí!” kb. középső csoport óta nem találkoztam. Most pedig hogy demonstráltad az Internet feletti korlátlan hatalmadat “lezizzenek” innen. :P)

· 18 izriot Sep 22nd, 2007 at 9:26 pm

Olvastam már régebben is, már akkor se nagyon tetszett, de az 1.5 se lett jobb.
A troll kifejezés túltágított értelmezése helyett pedig tényleg szerencsésebb lett volna valami mást kitalálni címnek, mondjuk ahogy zj is javasolta “Nitikett retardáltaknak”, és akkor nem tűnt volna annak az írógárda is. Az update-elt szövegbe illett volna valami humort is belecsempészni, mert így phr0zen kommentje még mindig nagyobb LOL faktorral operál : ) Paraszt stílus nem egyenlő humorral…

Kommentár: úgy döntöttem, hogy Shearer és haverjai ellen legjobb trollkodási útvonal, ha indyán legitim vonalát ötvözöm a „szakértő” hangnemével. Az első bekezdés a szokásos séma, kritika a kézikönyvön, sértés, wikipedia. Ezután tudományos cikkből idézek, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy tüzérségi ágyúval megyek nyúlra. Ezután önreklám, majd egy szúrás Nekomaijinnak,(amit különösen jól sikerültek éreztem btw) és hátradőlhettem.

Shearer megpróbál ködösíteni, hipotetikus beszélők hipotetikus fogalomalkotásával igazolni a saját változatát. Persze valójában nem érdekel, hogy elismerik-e az igazamat, de, a trollkodást leszámítva is jó látni, hogy nem tud megcáfolni. A jószándék amit nekem tulajdonít pedig fölöttébb naiv, főleg ha azt nézzük, hogy egy how-to guide-ot írtam a témáról.

Phrozen itt lép színre, és remek teljesítményt produkál: hármat kommentel egymásután, gúnyt űz shearer hülye érvelésből, weabooságukból (LotF Team = pockyzabáló fangirlök és fanbolyok) és lényegre törően rátapint arra, amit én számszerűleg kellett ellenőrizzek. Shearer retardált kommentje után még törölteti is az utolsó postját, ezzel végleg célba ér trollként.

Izriot kommentje megerősítése az enyémnek, de nem troll post.

Kiszállok a harcból

Szeptember 23.

· 19 SlyZero Sep 23rd, 2007 at 1:19 pm

Húha, hogy micsoda összecsapások (és önreklámok) vannak itt!
http://img295.imageshack.us/my.php?image=trollfuby5.jpg

Egyébként meg ja. A Troll kézikönyv címet kizárólag a különféle folklór-tanulmányok kaphatják, hiszen a troll, eredeti jelentésében, továbbra is egy mesebeli lény. :P

· 20 zaizenjotaro Sep 23rd, 2007 at 7:39 pm

Tisztában vagyok vele, hogy a következő komment bűzlik a pszeudo-intellektuális pedantériától, de nézzétek el nekem ezt a gyengeségemet.
Az “internet troll”, vagy közhasználatban “troll” etimológiáját tekintve a “trolling”-ból, egy sporthorgászok körében használt szóból ered. Eredeti jelentésében a trolling a horgászat azon formáját jelenti, amikor a hajó a csalit lassan maga után húzza (trolling – The practice used in fishing where a baited line is dragged behind a boat – Oxford English Dictionary, 1992).
Az 1980-as évek végén a Useneten megjelent “trolling for suckers” kifejezés, ami a modern “internet troll” atyja valójában ebből a szóból származik. A Finn “Troll”-hoz eredetét tekintve semmi köze, tehát homonímiával(azonosalakúsággal) van dolgunk. Azt azonban érdemes hozzátenni, hogy a “troll” kifejezés széleskörű elterjedését elősegítette, minthogy a finn folklore-ban a trollok ronda, barátságtalan és rendszerint rosszindulatú lények.

Ami pedíg az érvelésem megcáfolására tett kísérletet illeti: kedves SlyZero, terveztem írni egy hamis érveléssel foglalkozó blogbejegyzést, de kellő példa híján megrekedtem a homonímiával való visszaélésnél. Szerencsére itt voltál te, és a troll kifejezés, úgyhogy a munkám folytatódhat.

cheers.

· 21 izriot Sep 23rd, 2007 at 7:53 pm

“Ami pedíg az érvelésem megcáfolására tett kísérletet illeti: kedves SlyZero, terveztem írni egy hamis érveléssel foglalkozó blogbejegyzést, de kellő példa híján megrekedtem a homonímiával való visszaélésnél. Szerencsére itt voltál te, és a troll kifejezés, úgyhogy a munkám folytatódhat.”

Hehe, már alig várom azt a bejegyzést! : )

· 22 Jungle Commando Sep 23rd, 2007 at 8:16 pm

Gyerekek, hagyjuk már ezt a baromságot, inkább dobjuk fel az unalmas vasárnap estét!
http://www.csonkaandras.hu/

Kommentár: Slyzero haverja megsegítésére indult, de összesen azt érte el, hogy alkalmat adott egy újabb troll kommentnek (a régi receptet használva, de wiki nélkül, mert azt korábban leszóltam), amin egészen szeptember 30.-ig rágódtak Shearer komái.

Izriot feltünő humort árul el azzal, hogy valaki más blogjára beírja, hogy várja annak a cikkjét, aki a blog tulajdonosát leoltotta.

Jungle commando teljesen random és komolytalan kommentje sikeresen szabotálja az összes ezután következő kommentet, ezzel pedíg elértük a trollkodás csúcsát: Ezután már csak roszabb lehet, ezért nem írok többet.

Forwards: Victory to the trolls!

Szeptember 23-30; shit hits the fan.

· 23 Annie Rider Sep 24th, 2007 at 1:35 am

“A fogalmak meg azt jelentik amire használják.(…) Nem ez az egyetlen olyan fogalom ami tévesen ragad meg a köztudatban, de az ilyesmi csak a legnagyobb kockákat szokta zavarni.”

Hehe, ez az érvelés biztosan csak véletlenül emlékeztet egy Mondo nevezetű magazin második számában elhangzott gondolatmenetre a manga fogalmának jelentéstágulásáról, ami egy bizonyos OEL kiadó fordítójának tollából származik. ;)

A kézikönyvről: ezek szerint eddig teljesen félre voltam informálva a troll szó fogalmával kapcsolatban. Mázli, hogy vannak, akik elsődleges forrásokból (mert tudjuk ugye, az kell a legitim szakdolgozatok elkészítéséhez) alá tudják támasztani tudományos kutatásaikat a témában, és nemcsak a fogalmat tudják hibátlanul meghatározni, hanem saját példákkal élőben bizonyítanak is. Elismerésre méltó ez a lelkesedés. Szerencsére a szemléltetett példa alapján most már pontosan tudom, mi a trollkodás.

A legitimációval kapcsolatban viszont még van pár homályos pont. Miért is kellene egy heti százas látogatottságú honlapra felkerülő irománynak legitimnek lennie? Ki legitimálja? És egyáltalán mit jelent ebben az esetben a legitimálás?

A hét szava pedig a “pszeudo-intellektuális pedantéria”. Tetszik. Mától kezdve minden mondatomba megpróbálom belecsempészni.

· 24 shearer Sep 24th, 2007 at 7:03 am

Esküszöm jó látni, hogy egyeseknek mennyi szabadiidejük van, efféle magasröptű dolgokkal foglalkozni. A kézikönyv “just fun” alapon jött létre, nem azért hogy vetekedjen mindenféle “tudományos” (LOOOOLLLLL) hátterű okfejtésekkel. De mindegy, én élvezem a téma kitárgyalását. :]

Mellesleg meg immáron ez lett a legnépszerűbb blogbejegyzés, a hozzászólások számát eltekintve (bár megtekintések arányában is igencsak jól áll). Irónikus, hogy egy link és a mögötte rejtőző kis irományunk ekkora vihart kavart egyesek lelki világában! :o

· 25 Nekomajin Sep 24th, 2007 at 3:33 pm

Hmmm, shear, csinálunk egy 2.0-s változatot is, ha esetleg visszaesne a látogatottság! XD

zaizenjotaro:
“Nekomajin: Definíciókért ne menj az Urbandictionary-re (se wikipediára). Áttekintést szerezhetsz belőlük, és némi LOL-t is, de másra nem alkalmas. Pont azért, mert olyan senkik is szerkeszthetik, mint te. (Hány definició a tied a 42-ből, most komolyan?:))”
Ha most nem egy barátom blogjában lennénk, akkor elküldenélek a fenébe. De talán ettől most tekintsünk el…
Az Urbandictionary pedig igen is jó forrásnak számít ilyen kérésekben, mert azok szerkesztik, akik ezeket a szavakat/kifejezéseket használják.
(Mellesleg még egy definíciót se írtam az UD-re.)

· 26 SlyZero Sep 28th, 2007 at 7:59 pm

„kedves SlyZero, terveztem írni egy hamis érveléssel foglalkozó blogbejegyzést, de kellő példa híján megrekedtem a homonímiával való visszaélésnél. Szerencsére itt voltál te, és a troll kifejezés, úgyhogy a munkám folytatódhat.”
Szívesen kedves pszeudo-intelligens barátom, örülök, hogy segíthettem! ;)
A fenti hozzászólásommal csupán arra akartam utalni, a magam ironikus módján, hogy alapvetően egetverő baromságnak tartom az újkeletű és nyilvánvalóan még kiforrás alatt álló kifejezés pontos definiálgatását, majd az arra való hivatkozást. Kivételt jelentenek természetesen, egy adott tudományág szakszavai (például a tavaly újraalkotott szerves kémia nevezéktan, amit szintén mindenki baromságnak tartott, de muszáj volt elfogadni), de a fenti kifejezés egyértelműen NEM ide sorolható, hanem egy, adott szubkultúra által, hétköznapi szóhasználatban lévő kifejezés, amelynek jelentését használó határozzák meg. (lásd még: a hentai szót).
Ami a wikipedia vs. egyetemi szakdolgozat érvelésedet illeti, ahhoz annyit fűznék hozzá, hogy:
1. igen, a wikipediára valóban sok hülye írogat, gyakran hülyeségeket
2. egyetemre pedig, még több hülye jár (köztük az általad leidiótázott személy is), és írosgat szakdolgozatokat (plusz mióta egyik hírneves egyetemünk professzora, érdemei elismeréséül, le „kvázi-doktorozta” egyik kollégáját, én már semmin sem lepődök meg). És igen, főiskolai jegyzetekben is találkoztam már akkora baromságokkal, hogy a falat kapartam tőle, de még aki írta az is („fáradt voltam na’!”).

· 27 Freely Sep 29th, 2007 at 3:52 pm

Úristen XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
A sok lelkes beszólónak hála, lassan elérjük a Győzike színvonalat XDDDDDDDDD
Az emberek imádnak csámcsogni, de az illetlen csámcsogás nem illő! ;)

Amúgy ha valami ennyire nem tetszik nektek ó nagy emberek, miért olvassátok? Győzikét se kötelező nézni, mindenki parasztozza, és mégis! Minő meglepő, hogy van hozzá nézettség!! :O És az ilyen retardált-kultúrálatlan-fennhéjázó-ambivalens hihetőségű emberek érdeklik az embereket.^^

No, apc örülhetsz, ez a cikkel szerintem még híresebb lettél! XD Vagy hírhedt? :O

· 28 shearer Sep 29th, 2007 at 9:37 pm

Bocsássatok meg nekem, hülye voltam. Most megyek, felakasztom magam, vagy egy hétig sírni fogok.

· 29 shearer Sep 30th, 2007 at 8:26 am

Az előző hozzászólást természetesen nem én írtam.

A hozzászóló adatai:
shearer | lol@gyokerekvagytokmind.com | shearer.wordpress.com | IP: 89.133.54.43

Az IP cím alapján természetesen nem volt nehéz rájönni, hogy valamelyik fenti IQ huszár volt az “elkövető”. Szánalmasak vagytok, gyerekek :]

· 30 YOU’VE BEN TROLLED! Sep 30th, 2007 at 11:38 am

LOL, én eddig egy postot nem írtam, IQ-huszár. XD~ De nagyon ügyesen “rájöttél”, hogy valaki a fentiek közül volt. Ajánlom figyelmedbe Zaizen Jotaro deduktív következtetésmódról szóló cikkjét.

YOU’VE BEN TROLLED!

Kommentár: Itt már csak hátra kellett dőlni, és nézni, hogyan csinálnak hülyét magukból Shearer és komái. Se új érveket, se jobb sértéseket nem tudtak felvonultatni, hiábavaló és egyoldalúan képviselt vitává silányult az egész. Szórakoztató a tudat, hogy ilyen jó troll-csapatot alkottunk előzetes megbeszélés és egyeztetés nélkül. Az utolsó komment valami túlbuzgó shearer-hatertől jöhetett, és jeletősen rontja az összképet, de összességében véve elégedett vagyok.

Összegzés: A trollkodás hatása egészen szeptember 30-ig eltartott, mikoris Shearer törölte az összes kommentet, és letiltotta a kommentálási lehetőséget, ezzel természetesen nem csak a hiábavaló vitának vetett véget, de hallgatólagosan elismerte, hogy nem bír a trollokkal. A győzelem a miénk. Külön siker, hogy gyakorlatilag fél hónapig nem jött rá, hogy trollkodunk a blogján, és ha valaki nem betűzi ki neki, még most is folyna a nagy nómenklatúra háború.

Reklámok

15 hozzászólás

 1. Szervusz! :)

  Nagy érdeklődéssel olvastam a kommentárjaidat.
  Először csak mosolyogtam, majd egy egész komoly sikítvaröhögő roham fogott el.

  Szerintem semmi extra stratégiai húzást nem csináltatok, mert kézenfekvő, hogy ha az ember definíciókat keres, akkor a wikire meg az UD-re megy. Nem tudom, hogy mi bajod az UD-vel. Azok szerkesztik, akik használják a kifejezéseket, ergo hiteles forrásnak vehető. A wiki ilyen szempontból szintén hiteles.

  Na már most, a mi írásunk egyáltalán nem szentírás, hiszen egy sima IRC-ezés közben találtuk ki, és nagyon jókat szórakoztunk rajta. Mint ahogy még sokan mások is…
  Azt viszont teljesen komolyan gondoljuk, hogy sok ember számára megfontolandó, amit írtunk, mert az évek során elég sok ilyennel találkoztunk.
  Most is áll az “akinek nem inge…” mondás. De ha valaki magára veszi, az meg is érdemli!

  De hogy rád is kitérjek egy kicsit, szerintem nagyon szánalmas húzás volt ez a (szerinted) trollkodás. Az viszont tény, hogy jó móka volt. Mikor írtál, akkor te röhögtél, mikor olvastam, meg én. :P

 2. Őszinte részvétem. :(
  Bár alapvetően szemét vagyok, és azt se szoktam tolerálni, ha valaki szórakozik velem, de a tény, hogy ekkora sikerélményként könyveltél el egy animés blogon elkövetett trollkodást, még belőlem is sajnálatot vált ki.
  Fel a fejjel, lesz ez még jobb is! ;)

 3. Kész szerencse, hogy kivételesen “tolerálod”, hogy valaki kibaszott veled az Interneten, bele se merek gondolni, mi történne, ha tényleg feldühítettünk volna. Hozzám vágod az Elfen Lied boxset-edet? ;)

  Egyébként ne lovagoljatok már több hónapos postokon, újév van.

 4. Nem is tudom, mi a szánalmasabb: az, hogy lejárattunk benneteket, az hogy töröltétek a bizonyítékot, vagy az, hogy idejöttetek sírni, HÁROM HÓNAPPAL KÉSŐBB. Slowpoke.

  No de azért hogy okuljatok is: Azért neveztem el a cikket NAGY NÓMENKLATÚRA HÁBORÚNAK, mert tényleg érdektelen, hogy minek nevezitek, amikor hülyét csinálunk belőletek. (A címben Szarkazmus érhető tetten. Nézzetek utána wikipedián.) Ahhoz képest, hogy azt állítjátok, hogy nem szentírás a VÉLEMÉNYTEK, nem lehet nem észrevenni, mennyire militánsan kiálltok mellette. Gyönyörűen bekapjátok a csalit. Ideális alanyok vagytok, többekközött a hajlékonyság teljes hiánya miatt.
  Az, hogy rajtam szánakoztok, felettébb üdítő. Érdemes végigolvasnotok mégegyszer az egész bejegyzést, hátha feltűnik nektek ez: “…csak hátra kellett dőlni, és nézni, hogyan csinálnak hülyét magukból…” És vonatkoztassátok magatokra ismét.
  A bejegyzés ugyanis nem csak arról szól, mennyire képtelenek vagytok felfogni, mi a trollkodás, mind definíciószinten, mind pedíg gyakorlatban. Nem egy szimpla beszámolóról van itt szó: Ez csak a felszín. Valójában ez az egész bejegyzés egy újabb csali, csak nektek. Tudtam, hogy ha egyszer rátaláltok, képtelenek lesztek megállni, hogy kommenteljetek. Már vártam a napot. És most örömmel írom a következő sorokat:

  YOU’VE BEEN TROLLED, FAGGOTS. I WIN AGAIN.

  És most menjetek, kommenteljetek a Death Note cikkemre. Tudom hogy tetszett.

 5. Kis jövőbelátó! :D

  Az a szánalmas, hogy nincs jobb elfoglaltságod, mint direkt kötekedni. Én is mehetnék kötekedni mindenféle elérhetőség nélkül, csak semmi értelme nincs. De ha neked ez tetszik…
  Boldogok a lelki szegények… :)

  (És most jön majd az a rész, hogy te tudtad, hogy ezt fogom írni, sőt már két hétre előre ismered az összes kommentet, és már a válaszaidat is jól kiagyaltad… lol)

 6. Arra bármikor szakítok időt, hogy porig alázzalak. Ehhez nem kell jóstehetség, csak nyitott szem, és éles nyelv. Láthatólag semmi szánalmas nincs abban, hogy rajtad élesítem, hiszen visszatérő kuncsaftként nyilvánvalóan elégedett vagy a szolgáltatással. Gondolom két epizódnyi digimon közé préselted be, elfoglalt ember lévén.

  És most jön az a rész, hogy igen, tudtam hogy írni fogsz, minthogy képtelen vagy lenyelni azt, hogy megsértettek az interneten. Kíváncsi vagyok, hány kommentet szül még ez a gyengeséged.
  Persze megspórolhatnám magamnak az egész “szánalmas” hajcihőt… letilthatnálak, és törölhetném a kommentjeidet, mint Shearer komád szereti tenni a saját blogján, de szerintem szórakoztatóbb, ha továbbra is itt égeted magad.

  Elérhetőségem: zaizenjotaro@freemail.hu ÍME. TELESPAMMELHETSZ HOMOKOS PORNÓVAL. ÉDES A BOSSZÚ!

 7. Először is, most már felesleges mail címet adni. Ismerjük a blogodat, lol.
  Az meg számomra nem sértés, ha valaki kötekszik a neten.

  Jah, és shearer azért tiltotta le a kommentelés, mert valaki az ő nevében írt elég durva dolgokat. Pedig hízott az egód, hogy miattad, mi? …

 8. A puszta tény, hogy még itt vagy, megcáfol. Tényleg nem tudod mikor kell megállni?
  Annyi baj legyen. Nem is vártam mást.

  Igazából nem az egóm lett nagyobb, hanem a vigyorom lett szélesebb, amíg folyt az a hiábavaló, béna vita, fél hónappal azután is, hogy írtam a komád blogjára. Elég szép látvány volt, hogy az összes báb felsorakozott megvédeni a gazdit. Minthogy megvan az egész, nosztalgiázhatunk még. Emlékszel, hogy reagáltál, mikor senkinek neveztelek? Good Times.

  Az E-mail cím megadása pedíg retorikai fogás volt, retard. Mit gondolsz, mennyibe időbe kerül egy e-mail címet összehozni? Netes vitához egyébként sem kell név, cím vagy egyéb fölösleg, csak jó érvek, vagy hatásos sértések. Te képtelen lennél megsérteni bárkit is, és nem tudnál helyesen érvelni, ha az életed lenne a tét, úgyhogy az egyetlen, amivel a nap végén helyrebillentheted a sértett egód a kicsinyes bosszú. De cáfolj meg.

  Angry Comment Counter: +1. Total amount of angry comments: 4 and counting.

 9. Igazából a blogodat is spammelhetném, ha akarnám, de ugyanúgy nincs semmi értelme, mint a neten, név nélkül kötekedni.
  Úgy látom, hogy tipikusan az az ember vagy, aki az anyukája nélkül két lépést se tud tenni. Meg kéne végre tanulni bekötni a cípőfűződet, és felkelni a gép elől. ;)

 10. A véleményed már önmagában Spam. Sértésnek pedíg a tipikus, fantáziatlan ad hominem. Ezzel nem mész sokra. De tudod mit? Teszek neked egy szivességet, és megtanítalak sértegetni, klasszikus példákkal:

  SÉRTÉS:
  YOU FIGHT LIKE A DARY FARMER.
  ERRE A VÁLASZ:
  HOW APPROPRIATE. YOU FIGHT LIKE A COW.

  És most menj, sértegess pár részeg kalózt a szigetet behálózó sötét földutakon. Ha majd megtanultad hogyan kell, gyere vissza a sword masterhez.
  (Ha nem értenéd a referenciát, mert túl fiatal vagy a kasszikusokhoz: Wikipedia. Monkey Island.)

 11. Hogy te mekkora hülye vagy. XD
  Amit írtam, nem sértés volt, csak egy észrevétel. De úgy látom, hogy betalált.
  Filmekből idézgetni bárki tud. Úgy, ahogy névtelenül kötözködni is. Te csak egy kis senki vagy, akit az oviban mindig megvertek, és most a net névtelensége mögé bújva álsz bosszút a világon.
  Gyökér.
  (Na ez volt a sértés.)

  Majd ha unatkozok, még benézek ide röhögni. :)

 12. Itt egy igazi észrevétel: Nem nézted meg a wikipedián, mi az a monkey island. Ezzel persze beégetted magad megint. Az is imádnivaló, hogy következtetéseket vonsz le a gyerekkoromról, a motivációimról, és az anyámhoz való viszonyomról, Dr. Freud, annak alapján, hogy BESZÓLTAM NEKED AZ INTERNETEN. Fail moar.
  Az a nagy helyzet, hogy név nélkül is meg tudlak alázni fél kézzel. Ezen felül, ha eddíg nem vetted volna észre: annyira van nevem, mint neked, vagy bárkinek az interneten. Pszeudonév, vagy anon, egyre megy, egyik se valódi. Mindazonáltal mögötte “én” vagyok. A lényeg a mondanivaló. Nekem nem kell egy név tekintélye, a szavaim önmagukban is erősek. A tieid viszont nem. Névvel, vagy név nélkül, csinálj bármit is, hatástalanok maradnak. Vagy még rosszabb: megintcsak beégeted magad velük. De kérlek, tedd túl magad ezen, ez nem a világvége. És most menj haza sírni.
  De minek erőlködöm, hogy meggyőzzelek… Van egy jobb ötletem, hogyan reagáljak ezután a postjaidra: DISTRACTION TITS!

  ___8___MMOOOOOOOO8888MOOO8888OOOOO888888888888OOOOOOOOMm8_____4
  _______8MOOOOOOO8888MOOOOO888OOOOOOO88OOO8888888OOOOOOOOMm____2
  ______88MMOOOOO8888MOOOOOOO88OOOOOOOO8OOOOO888888OOOMOOOOOM
  _____8888MOOOOO888MMOOOOOOOO8OOOOOOOOOOOMOOOO8888OOOOMOOOOM
  ____88888MOOOOO88OMOOOOOOOOOO8OOOOOOOOOOOMOOO8888OOOOOOMOOM
  ___88_888MMOOO888OMOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOMO8888OOOOOOOOOMO
  ___8_88888MOOO88OOMOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOMMO88OOOOOOOOOOOOM
  _____88888MOOO88OOMOOOOOOOOOO*88*OOOOOOOOOOMO88OOOOOOOOOOOOOOM
  ____888888MOOO88OOMOOOOOOOOO88@@88OOOOOOOOOMOO88OOOOOOOOOOOOOOM
  ____888888MMOO88OOMMOOOOOOOO88@@88OOOOOOOOOMOOO8OOOOOOOOOOOOOO*8
  ____88888__MOOO8OOMMOOOOOOOOO*88*OOOOOOOOOOMOOOOOOOOOOOOOOOOO88@@
  ____8888___MMOOOOOOMMOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOMMOOOOOOOOOOOOOOOOO88@
  _____888____MOOOOOOOMMOOOOOOOOOOOOOOOOOOOMMOOMOOOOOOOOOOOOOOOO*8
  _____888____MMOOOOOOOMMMOOOOOOOOOOOOOOOOMMOOOMMOOOOOOOOOOOOOOOM
  ______88_____MOOOOOOOOMMMMOOOOOOOOOOOMMMMOOOOOMMOOOOOOOOOOOOMM
  ______88____MMOOOOOOOOOMMMMMMMMMMMMMMMOOOOOOOOMMMOOOOOOOOMMM
  ________88____MMOOOOOOOOOOOOMMMMMMMOOOOOOOOOOOOOOMMMMMMMMMM
  _________88___8MMOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOMMMMMM
  __________8___88MMOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOMOOOMOOOOOOOOMM
  ______________888MMOOOOOOOOOOOOOOOOOOMMOOOOOOMMOOOOOOMM
  _____________88888MMOOOOOOOOOOOOOOOMMMOOOOOOOmMOOOOOMM
  _____________888888MMOOOOOOOOOOOOOMMMOOOOOOOOOMMMOOOM
  ____________88888888MMOOOOOOOOOOOMMMOOOOOOOOOOOMMOOOM
  ___________88_8888888MOOOOOOOOOMMMOOOOOOOOOOOOOOMOOOM
  ___________8__888888_MOOOOOOOMMOOOOOOOOOOOOOOOOOMOOOMO
  ______________888888_MOOOOOOMOOOOOOOOOOOOOOOOOOOMOOOMM

 13. This WAS a big war. Oh, what lame of me: after 4-5 months, I’m writing a totally pointless comment.

  Kono sekai wa kanpeki ja nai.

  10/9

Ide követheted el a hozzászólásaid.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s