Clifford D. Simak: Ha megáll az idő

“Helló, haver. Megosztom veled a tudatomat. “

Mi a teendő, ha egy négy méter magas, formátlan, izgatóan rózsaszín paca a baráti közeledésnek ezen szokatlan fajtáját választja?
A válasz egyszerű: lépj olajra. Fuss, mielőtt a munkaadód rájön, hogy földönkívülivé lettél. Ahogy Shepherd Blaine. Ahogy előtte Godfrey Stone.
Ha az ember a tudatát fényévekre teleportálja, idegen világokra, idegen technológiák, élőlények és gondolatok után kutatva, amit Fishook hasznosíthat, és eladhat, mindig fennáll a kockázat, hogy összeszed valamit, ami veszélyessé teheti, ami miatt félre kell állítani. Odakint védtelen vagy, csak te, a gép, és a kockázat. Szakmai ártalom, a munkával jár. Godfrey, Blaine, és még öten az előző három évben… Fishook külön intézményeket tart fenn az ilyen alkalmazottainak, távol a világtól, távol a kíváncsi tekintetektől. Blaine is tudta ezt, ezért lépett le.
“Ha valaha is földönkívülivé válnál, lépj olajra” mondta Godfrey, mielőtt letette a kagylót. Fuss, át a határon, északnak. El, minél messzebb fishooktól, mielőtt kiértékelik a szalagokat, és rájönnek mi történt, hogy mivé lettél. Vigyáznod kell, el kell kerülnöd a településeket. A középnyugaton a PK halálos ítélet. Telepátia, pszihokinézis, teleportáció, levitáció… teljesen mindegy. A babonás és elmaradott lakosság boszorkánynak hiszi a parnyákokat, félik és gyűlölik őket és képességeiket. Különösen akkor gyűlölnek, ha Fishookból jöttél. Ellenségek mindenütt, nyomodban Fishook vizslái… meddig futhatsz?
Emlékezz Godfrey Stone-ra. Emlékezz Shepherd Blaine-re.

Clifford D. Simak “Ha megáll az idő” (Time is The Simplest thing) című könyve egy szokatlan jövőképet tár elénk: az emberiség stagnál, félelem és babona uralkodik. A tudomány elveszítette tekintélyét, mert képtelen volt az emberiségnek adni a csillagokat. A tudomány kudarca viszont teret nyitott más módszereknek: száz év után a paranormálist kiaknázó Fishook egyeduralkodó gazdasági erő a bolygón, monopóliuma az űrkutatás, és az ebből származó idegen technológiák és javak értékesítése. Fishook megosztotta a társadalmat, kirekesztve mindenkit, akit nem használhat.
Shephard Blaine, Fishook felfedezője, megváltozva tér vissza a csillagokból. Idegenné vált, és menekülnie kell. Menekülése során a saját bőrén tapasztalja meg a paranormálisok, gúnynevükön a “parnyákok” iránt táplált bigott és babonás gyűlöletet, miközben a tudatában rejtett földönkívüli elme és a korlátlan idegen tudás lassan átalakítja őt, és kezébe adja az uralmat az idő felett.
Szeretem ezt a könyvet, több okból is. Fantáziadús háttér, világos, párbeszédorientált narratíva (külön említést érdemel a gyakran humoros képeket használó telepátia), lebilincselő történet, és kidolgozott karakterfejlődés mellé pár elgondolkodtató téma is társul, az idő természetéről, a másságról, és arról, hogy mit is jelent embernek lenni. (Blaine, a félig földönkívüli számkivetett jóval emberibb, mint fishookot képviselő ügynökök, vagy a gyűlöletkeltő prédikátor, Lambert Finn.) Ez a Hugo és nebula díjas könyv, Clifford D. Simaktól egyik örök kedvencem, amit mindíg szivesen olvasok újra, és ami mindíg emlékeztet arra, milyen is az igazi sci-fi. Sokra tartom ezt a könyvet, és remélem, az írásom másokat is ösztönöz arra, hogy kézbevegyék.
Remélem sikerült megosztanom veletek a tudatomat.
(A régi bevált módszerrel, írásban.)

Reklámok

Ide követheted el a hozzászólásaid.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s