Miért és hogyan trollkodjunk? (how-to guide és esszé egyben.)

( 2. Átdolgozott változat.)

I. Miért.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért pont egy ilyen rosszindulatú, és általánosan elítélt tevékenységről írok? Egyrészt azért, mert a magyar fórumokon nincs elég belőlünk, trollokból, és a fajtánk magyar képviselői közül is csak kevesen tudnak minőségi trollkodást nyújtani. (Igen, nincs elég tehetséges trollunk, jól olvastad!) Másrészt, hülyéből viszont sok van a magyar hálón, és úgy érzem, hogy a retardált populáció véleményével és stílusával mérgezi, semmitmondó és üres postokkal szennyezi fórumainkat, és értelmes beszélgetésnek alig hagy helyet. Mindannyian láttunk olyan threadeket bizonyos fórumokon (amiket nem említek név szerint, mert ez nem a reklám helye) amiknek a témája: “Ki a legerősebb animekarakter?” És az a vicc, hogy ezt a threadet nem trollkodásból indították.
A magyarországi anime-community, és ezzel együtt a magyar net alpári és alacsony színvonalú, és ezen a legnagyobb jó szándékkal se tudtunk változtatni (próbálkozásaink kudarcba fulladtak, és a weeabooság erősebb, mint bármikor). Én a magam részéről nem is próbálkozom tovább, nem építek több fórumot, amit példaértékű színvonalra feltornászunk, csak azért hogy a nyakunkba omoljon az egész. Többször nem. De szerencsére vannak más megoldások is.

A troll, akire úgy tekintenek, mint kártékony és romboló vírusra, egy ilyen környezetben, mint a magyar anime community, inkább rákellenes szérum lesz. Moderátorok nyilvánvalóan nem szórhatnak ki valakit csupán a hülye véleménye miatt, mert az elnyomás (nem mintha a fórumok demokráciák lennének) és a fórumnak többet árt, mint használ. Egy helyesen trollkodó fórumozó viszont, akárcsak a falósejt, az ártalmas elemeket bekebelezi – pl. egy superman vs. goku thread segítségével. Valószínűleg az összes barom ráharap, elszórakoztatják és agyonflémelik egymást, míg a többiek nyugodtan beszélgethetnének értelmes topicokról. Ha esetleg valamilyen retardált úgy érzi, hogy minden threadhez hozzá kell adnia azt, hogy „ja egyetértek”, hogy a postcountja nőjön, azzal még elbír egy moderátor, de ha random és semmitmondó szemetet ír, akkor egy szemfüles troll szívességet tesz a fórumozóknak azzal, hogy porig alázza. De alapvetően nem az a kérdés, hogy jó vagy rossz dolog a trollkodás, hanem az, hogy ki milyen szándékkal ül le a gép elé. (Mindenesetre szándéktól függetlenül üdvözölném a trollkodás minőségi javulását, mert a legtöbb troll unalmas, erőltetett, humortalan és fantáziátlan. Vegyünk példát az angolszász troll-kultúráról!)
Szeretném leszögezni, hogy ez az írás két dologra alkalmas: megismerni és felismerni a trollkodást. Ha neked ez segít trollkodni, akkor egészségedre. Ha segít leleplezni egy trollt, úgy is jó.

II. Hogyan.

Kétfajta trollt különböztetek meg: a Provokatív és a Reaktív trollt. A szó szoros értelemben vett troll az első fajta: anonim provokátor, és mint ilyen, álcázza magát. Célja a figyelem felkeltése és megtartása (és persze a LOL faktor). A Reaktív troll ezzel szemben nem provokál, hanem keres magánnak egy megfelelően egyszerű célpontot, aki eléggé noob vagy hülye, és leoltja.

Az alábbiakban különféle stratégiákat írok le a trollkodásról.

Baiting. A tipikus troll kiveti a horgot, rajta csaliként egy vallás vs. Ateizmus, Amerikkkans vs. Eurofags, Sony vs. Nintendo, vagy hasonló retardált és érzelmileg színezett téma. És ezután a troll vár. Egy hatékony troll egy anonim fórumon nem csak egy személyiséget ölt magára, hanem több, ellentétes és mindig szélsőségesen retardált és provokatív véleményt, vagy alternatívaként csapatban dolgozik, és mesterségesen fűti az indulatokat. Egy ilyen thread nagyon nehezen hal meg, és mindig visszajön. Egy *chan image boardon az ilyesmi nem probléma, mert agyonsagelhetjük, viszont egy fórumon felszipkázhatja az összes életet, és nehéz megölni (nem csoda, hogy mindig a „legerősebb Anime-karakter” thread a leghosszabb). A baiting jó módszer egy fórum lezüllesztésére, ezért a konstruktív szándékú troll csak olyan fórumokon használja, ami alapból alpári, és ahol sokszor maguktól is keletkeznek ilyen threadek. Ajánlott témák: Superman vs. Goku, vagy egyéb versus thread. Az emberek ugyanis választanak egy oldalt, és ez szép lassan kettészakítja a fórumot, főleg ha flémelés is megjelenik (és meg fog, – lásd Godwin törvényét). A baiting nem feltétlenül fórumromboló; ha a troll a megfelelő témát választja, és egy bizonyos csoportra fókuszál, (pl. egy anime rajongótábora) akkor lejáratásra és égetésre is alkalmas. Mint minden eszközzel, a csalival is meg kell tanulni bánni. Gyakorlásként ajánlom a 4chan /b/ tanulmányozását, ahol a versus-threadek különösen elterjedtek.

Az un. Hit-and-run posting szintén a troll módszerei közé tartozik. Ez abból áll, hogy egy topicba ír valami szemetet, gagyi érveléssel alátámasztott spam-értékű szennyet, ami csak arra jó, hogy feldühítsen másokat, információtartalma nincs. (Az ilyen postok egyébként legalább annyiszor jönnek totális idiótáktól, mint trolloktól). Én ide sorolom a jó éjt/jó reggelt típusú beszólásokat is, mert ilyet találni szintén dühítő, és ehhez se kell több erőfeszítés. Jellemző példák: Retardált kreacionista spam, amit mindenhonnan összecopypastáztak, és aztán bevágnak a Darvin Vs Isten topicba (amit valószínűleg szintén troll indított).

Flémelés. Flémelni hatékony és poén trollkodási módszer, főleg ha sikerül Flame-wart kirobbantani. Flémelni könnyű, de a jól moderált fórumokon nem látják szívesen, így aztán csak olyan helyen használható, ahol laza a fegyelem, ott viszont úgyis mindenki mindenkit flémel. Hatékonyabb trollkodási módszer flamebaitet postolni, és aztán áldozatnak állítani be magad. (Persze zsidó fórumon neonáciként fellépni nem flémelést vált ki, hanem permabant. Jobb ötlet egy keresztény fórumon homokost játszani, és próbára tenni a keresztény szeretetet.) Flémelés kiváltására a kétértelmű vagy jelentésmentes szavak használata ajánlott, amiket úgy magyarázhatunk, ahogy nekünk tetszik. Vegyünk példát politikusainkról, és nevezzük demagógiának ellenfelünk érveit, éljünk vissza a retorikai eszközökkel, és érveljünk hamisan; ugyanakkor simán leleplezhetjük ellenfelünk hasonlóan hamis érvelését, és meggyanúsíthatjuk hogy Ő a troll. A művészi hajlamú és kreatív trollok hajlamosak humoros és találó módon sértegetni a másikat, és ezekből néha csodálatos copypasta lehet, úgyhogy az ilyet szívesen látni. Jellemző példák: Flémből mindenütt van, és legtöbbször nem trollkodás, hanem félreértett szándék, egoizmus és arrogancia vagy egy nagyon hülye vélemény okozza. Ezekből messzemenő következtetéseket vonhatunk le, mind az internetes kommunikációról, mind a hatékony trollkodásról.

A Thread breaking troll stratégia a fórummotor hibáját használja ki, oly módon, hogy a bepostolt üzenet olyan hosszú hogy széthúzza a threadet, általában vízszintesen, de pl. a *chanos desuspam( ami függőlegesen hosszabbítja meg a threadet) is részben ide tartozik. Ez threadek megölésére jó stratégia, de csak ott alkalmazható, ahol a fórummotor engedi. A korlátozott használhatósága és az alacsony LOL faktor miatt ritkán látni.

A troll gyakran megszeg egy vagy több írott vagy íratlan szabályt, a provokáció kedvéért az ördög ügyvédjét játssza, és konfrontatív vagy provokatív véleményt képvisel, pusztán a reakcióért. Jó példa erre a 4chan /b/-ből származó pedofília-apológiák (children need sex, etc.)

Összegzésképp azt lehetne elmondani, hogy egy „jó” troll nem provokál olyan fórumon, amit nem akar holtan látni. Leoltani valakit a szó szoros értelmében véve nem trollkodás, de mégis ide vettem, mert a fentebb leírt stratégiák mások lejáratására is alkalmasak, és a reaktív troll célja ez.

III. záró gondolatok.

Az én idealizált trollkodási módszerem Szókratészre épül. Platón dialógusai sokat elárulnak Szókratészról, és a módszeréről az igazság keresésére: Szókratész kérdez, az ellenfele válaszol, a kérdésre, Szókratész visszakérdez. Ez addig folytatódik, míg az ellenfelét rá nem ébreszti a tarthatatlan nézeteire, és be nem bizonyítja, hogy az ellenfele tudatlan, akárcsak Szókratész maga. Modern internetes környezetben, egy fórumon nem lehet ilyen könnyen leszerelni az ellenfelet, részben azért, mert a helyes érvelést nem tanítják manapság, csak az egyetemeken, és ott se kötelező tárgyként. A troll eszköztárában a helyes és a helytelen érvelés egyaránt megfér, de míg én preferált módszerem az ellenfelem postját szételemezni és a hibáit az orra alá dörgölni, míg más trollok épp azt használják ki válaszaikban, hogy sokan képtelenek a hibás érvelést felismerni, épp ezért a helytelen érvelési technikákat használják az érvelésben. (Akárcsak politikusaink). Ennek fő oka az, hogy míg Szókratész az igazságot kereste, a troll a LOL miatt vitázik és érvel.

IV. Addendum

A bejegyzés lezárásaként következzék egy kiegészítés, megbecsült barátom és kollégám phr0zen sokéves tapasztalata alapján:

„A trollkodás metodológiájához és céljaihoz annyit fűznék hozzá, hogy (habár ez egyértelmű) a trollkodás abban az esetben sikertelen, amennyiben sem közvetlen, sem közvetett negatív reakciókat nem vált ki a célközönségtől. Ami kevésbé egyértelmű, de mégis logikailag következik belőle, hogy a trollkodás ellen az egyetlen védekezési módszer annak figyelmen kívül hagyása, tekintve, hogy trollkodásra trollkodással válaszolni nem egy releváns taktika, mivel az elsődleges célját elérte az első számú troll (reakciót szült az agymenése) ezzel, innentől pedig teljesen lényegtelen, hogy az ellen-trollkodás milyen minőségű lett. Ez leginkább a matematikában a nullával való osztáshoz hasonlítható.

Ha a negatív szándékkal megírt Internetes post egy függvény lenne, amely mindkét irányból korlátos, ez a függvény minden bizonnyal a koordináta-rendszer közepe tájékán legnagyobb értékét felvevő parabola lenne. Miért? Megpróbálom elmagyarázni az alábbi Rage-o-meterrel:

Indulatos flamebait|—————|Effektív trollkodás|—————|Laza trollkodás

Érdemes megjegyezni, hogy míg a mérce bal oldalán a post írója gyakorlatilag egy aktív vulkán, már ami a pillanatnyi indulatait illeti, a post mögött álló humoros szándék nulla, míg a jobb oldalon a helyzet ezzel épp ellenkező. A bal oldali post elve bukásra van ítélve ilyen tekintetben, hisz nem is minősül trollkodásnak. A jobb oldali post esetében sem fényesebb a helyzet, hisz a postnak ilyenkor nincs építő jellegű célja, csupán esettől függően a humor, vagy a rosszindulat szülte. A középütt lévő post ellenben ideális feltételek közt láthat napvilágot, és minden bizonnyal egy igazán hatékony trollkodással lesz dolgunk. Természetesen nem sorolható be a legtöbb valódi post ilyen egyszerűen 3 kategóriába, azonban árnyalatokban könnyen kategorizálható a legtöbbjük. Tömören: érdemes betartani a horatiusi arany középutat még egy ilyen “gonosz” zsáner esetében is, mint a trollkodás. :P”

Reklámok

18 hozzászólás

 1. A Kossuth-díjas bejegyzésedet olvasva kerestem meg ezt is. Azt hiszem ezt kéne fórum szabályzatként működtetni sok helyen. Egyébként a Rev blogjában írt okoskodónak tűnő válaszod után kattintottam a linkedre, és hát be kell látnom, hogy nem a levegőbe beszélsz. Fura dolog ez, nem is tudom minek nevezzem: tapasztalt onlineitás? :D Szóval a hülyeséget félretéve, sohasem gondoltam volna, hogy a való élet mellett egy úgymond “netes lét” tapasztataival is rendelkezni kell az online kommunikáció élvezhetősége érdekében – és tovább megyek, merthogy van akinél fordítva igaz az egyenlet: online tapasztalatok kellenek a valódi élethez. És hogy ennek hiánya ilyenfajta degeneráltságot okozhat, mint amire itt is példa volt iksz személyeknél. Ijesztő. :/

 2. Ezt a bejegyzést kb. két éve fogalmaztam meg egy rég halott fórumon, miután átböngésztem az akkor populáris animés fórumok zömét (már nem emlékszem miért, de nem is számít). Mondhatni, mélyreható élmény volt szembesülni az animés fórumok krémjével; máig érezhető a fiatalabb énem indulata, ami megszülte az első változatot. Mikor megírtam ezt az esszét, ráébredtem, hogy tökéletesen összefoglalja a sokéves internetezés során kialakult értékrendemet, a gondolataimat arról, hogy mi az internet, és hogyan viszonyuljunk hozzá. Mára szinte kiáltványként tekintek rá, egyfajta troll-manifesztóként, és mind a mai napig kedvenc írásom, az egyetlen, amivel igazán elégedett vagyok.

 3. Jelen esetben a mulasztásom inkább abból áll, hogy az esszémbe nem írtam expliciten, hogy a szándékosan, vagy szándékolatlanul pocsék helyesírás is hatásos módszer, ha az ember trollkodni kíván. Rendkívül sokan kiszúrják az ilyen természetű hibákat, és ki tudja miért, dühíti őket a rossz helyesírás. Természetesen az is dühös flémeléshez vezet, ha valakinek szemére hányjuk, hogy nem tud helyesen írni. Egyébként még mielőtt még nyilvánosan megköveznek a pocsék helyesírásom miatt, mentségül felhozom, hogy autentikus példáról van szó, minthogy létezett ilyen thread 4chanon még az ősidőkben, ahol valóban így írta az illető Darwin nevét(ahogyan létezett számtalan sony vs. nintendo, amerikkans vs. eurofags, és superman versus Goku thread is 4chanon. Van egy-két különösen durva gyöngyszem, amit archiváltak is.)

 4. Egész szép lett.
  Egy dolgot kérdeznék viszont. Ha valaki szándékosan egy hulladék, az szerinted tényleg jobb, mint valaki, aki akaratlanul hülyeséget ír?
  Megértem, van amikor már tényleg sok, de én akkor sem tudok nekiállni egy ember megalázásának. Ahhoz, hogy valaki ‘áttaposson’ másokon, akár interneten keresztül, kell egyfajta hm.. nagyképűség, hogy felsőbbrendűnek érezd magad, mint aki hülyeségeket ír. Az ilyeneket viszont inkább mázlistának hívnám, mert akinek van energiája ilyeneket megtervezni, kivitelezni, azoknak valószínűleg nincs gondjuk az életükben és csak unatkoznak. (Ha mégis van, akkor inkább foglalkoznának azzal..)

  Most nem flémelni próbálok, (Annyira nem szeretem ezeket az idegen kifejezéseket…magyar vagyok, na! Akkoris, ha nem hibátlan a helyesírásom.) egyszerűen csak megpróbálom megfogalmazni a belső reakciómat.

  Mindentől függetlenül tényleg korrekt szöveg lett, gratulálok hozzá. :)

  1. Annak alapján hogy úgy teletűzdelte idegenszavakkal, úgy gondolom, aligha magyar a “szöveg” írója!. Ezt tekintve, javaslom (a “szöveg” írójának,) trollkodjon inkább a tetűhintás/kampóstokmányú fajtája hazájában!

 5. Akinek megvan a választás szabadsága, hogy hogyan és mit írjon (gyk: a troll), annak pusztán a rendelkezésére álló lehetőségek száma miatt jobb, mint annak, aki alapjáraton hülye és ezen az istenért se tudna változtatni. Az, hogy a választott parasztság a többieknek (gyk: mindenkinek, aki nem troll) jobb-e, azt döntsék el az illetékesek. (Szerintem egyébként igen, amennyiben az illető troll vicces és igazat szól.)

Ide követheted el a hozzászólásaid.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s